Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé si na Vítkově připomněli výročí konce války. Po dvou letech proběhla akce bez omezení

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, vojáci a další lidé si dnes připomněli v Praze u Národního památníku na Vítkově 77. výročí konce druhé světové války v Evropě. Na tradiční kladení věnců u hrobu Neznámého vojína se přišli podívat také například váleční veteráni. Den, kdy nacistické Německo v roce 1945 kapitulovalo, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek.

Po dvou letech probíhaly pietní akty bez omezení

Vzpomínková akce se po dvou letech provázených protikoronavirovými omezeními konala v obvyklé podobě. Předloni politici přicházeli k hrobu Neznámého vojína v pravidelných intervalech individuálně tak, aby se nepotkali. Loni byla pieta bez účasti veřejnosti a všichni účastníci včetně vojáků měli nasazené respirátory.

Připomínka se nesla v duchu oslav konce světové války, ale zároveň připomínky probíhajícího konfliktu na Ukrajině.

„Ruská agrese vrhá stín na to, co se stalo za druhé světové války. Dnes to musíme brát v úvahu," řekl na Vítkově předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Rusko pošlapalo památku všech vojáků, kteří osvobozovali ČSR," dodal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Svoboda a mír nejsou samozřejmostí" 

„Dnes slavíme konec 2. světové války v Evropě. Vážím si všech bojovníků, kteří pomohli náš národ osvobodit od nacistických okupantů. Jejich hrdinství a památku je potřeba si připomínat. Není to ale obyčejná oslava. Probíhající válka na Ukrajině nám připomíná, že svoboda a mír nejsou samozřejmostí," uvedl k příležitosti na Facebooku premiér Petr Fiala (ODS). 

„Celý svobodný svět pevně věřil, že jsme se jako lidstvo z hrůz druhé světové války poučili. Že žádný stát už nebude vůči jiným rozdmýchávat tak silnou nenávist, která by mohla přerůst do světového konfliktu. Nastalo však bolestivé vystřízlivění. Vinou diktátora Putina se Evropa opět nachází ve válce. A opět při ní umírají a trpí nevinní lidé," napsala Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Pietní akty související s výročím ukončení války se dnes konají na několika místech nejen v Praze, ale i v dalších českých městech. Kolem druhé hodiny odpolední uctí na pražských Olšanských hřbitovech premiér Petr Fiala, zástupci Parlamentu, armády, Prahy a Československé obce legionářské památku padlých ukrajinských vojáků Rudé armády a oběti Pražského povstání. Aktu se tam zúčastní i Ukrajinky, které opustily Ukrajinu kvůli invazi Ruska a v Praze našly dočasné přístřeší.

Rychetský čelí trestnímu oznámení kvůli výroku o Klausovi

Kvůli nedávným výrokům předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského o údajném napojení bývalého prezidenta Václava Klause na Rusko padlo trestní oznámení. Podal ho Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Domnívá se, že se Rychetský dopustil pomluvy...

Na obloze se objevila trikolora v národních barvách

Na Vítkově dnes věnce položila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) spolu s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a kardinál Dominik Duka. Památku padlých uctili položením věnců také zástupci spolků a válečných veteránů.

Před pietním aktem přinesli vojáci na nádvoří u památníku historické armádní prapory, zazněla státní hymna a husitský chorál Ktož sú boží bojovníci. Během kladení věnců proletěla nad Prahou pětice vojenských letounů a tři armádní vrtulníky, které na obloze vytvořily trikoloru v národních barvách. Přítomní drželi minutu ticha. Vojáci také vypálili čestnou salvu.

Vasyl vozí českou pomoc vojákům na frontu. Ukrajinci na to nikdy nezapomenou, říká

Vasyl Kapustej je sedmadvacetiletý student práv původem Ukrajiny, který ve volném čase organizuje pomoc pro zemi, kde se narodil. První týden války s kamarády sbírali na Žižkově jídlo a oblečení pro uprchlíky, teď už vozí zásoby rovnou vojákům...

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším válečným střetnutím. Češi bojovali proti německým nacistům na západní i na východní frontě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto FB Petr Fiala

Štítky pietní akt, Vítkov, státní svátek, druhá světová válka, Praha, válka, věnec, Evropa, Miloš Zeman, Nacistické Německo, Národní památník na Vítkově, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si na Vítkově připomněli výročí konce války. Po dvou letech proběhla akce bez omezení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.