Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Roztylech funguje centrum pro ukrajinské děti. Vyšlo na osm milionů

U pražského Michelského lesa funguje komunitní centrum pro ukrajinské matky s dětmi. Ve spolupráci s Nadačním fondem Help Ukraine a Prahou 11 jej na svých pozemcích z modulárních buněk vybudovala developerská skupina Passerinvest. Centrum nabízí hlídání až stovky dětí všech věkových kategorií a nabídne i sociální a volnočasové aktivity nebo vzdělávací semináře.

V centru jsou čtyři třídy, sociální zařízení i kuchyňka

Centrum se nachází mezi lesem a křižovatkou Jižní spojky a 5. května asi kilometr pěšky od stanice metra C Roztyly. Passerinvest plánuje na místě bývalých jatek Interlov stavět byty, podle zakladatele a ředitele skupiny Radima Passera však stavba ještě dva roky nezačne. Skupina už začala s přeměnou přilehlé zeleně na lesopark, který mohou klienti centra také využívat.

„Zakoupili jsme hotovou modulární sestavu buněk, která byla původně určena do Německa jako školka," uvedl Passer. Náklady na vybudování centra byly podle firmy asi osm milionů korun a podařilo se ho i s podporou Prahy 11 zprovoznit za několik týdnů. "Není to trvalé řešení, ale ve střednědobém horizontu může hodně pomoci," dodal Passer.

Vnitřní uspořádání centra nabízí čtyři třídy, sociální zařízení, kuchyňku a zázemí pro personál. O jeho provoz se stará Nadační fond Help Ukraine. Hlavním cílem zařízení je nabídnout ukrajinským matkám možnost hlídání dětí, aby si mohly zřídit nutné administrativní úkoly, hledat práci nebo pracovat.

„Vůbec není otázkou, jestli máme pomáhat, nebo nemáme. My pomáhat musíme"

Vznik centra ocenil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Téměř polovina všech příchozích jsou děti. Vůbec není otázkou, jestli máme pomáhat, nebo nemáme. My pomáhat musíme," řekl Rakušan. „Doufám, že toto bude příklad dobré praxe a takových míst uvidíme více," dodal. Podobně se vyjádřil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který ocenil spolupráci soukromého sektoru a místní samosprávy. „Je to něco, co budeme potřebovat, aby vznikalo i na dalších městských částech," oznámil Hřib.

Předseda správní rady Nadačního fondu Help Ukraine Vladimír Gergel uvedl, že fond plánuje budovat i další podobná zařízení, ale potřebuje finanční podporu státu. „Jenom potřebujeme dostatek peněz, dotací, a my si to potom zařídíme sami," sdělil Gergel. Dodal, že fond má nyní ve frontě 100 maminek, které by rády někam umístily děti, ale nemají kam. Činnost fondu ocenil i starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti), podle kterého se jeho zástupci na radnici obrátili bezprostředně po invazi Ruska na Ukrajinu a radnice jim poskytla veškerou součinnost.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Passerinvest

Štítky Ukrajina, správa, migrace, sociální, boje, Roztyly, Praha, nadační fond, Radim Passer, Kunraticko-michelský les, Zdeněk Hřib, Vít Rakušan, Česká pirátská strana, ruská invaze na Ukrajinu, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Roztylech funguje centrum pro ukrajinské děti. Vyšlo na osm milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.