Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha posílá na Ukrajinu speciální sanitku, elektrocentrály i dva repatriační vozy

Pražští radní schválili záměr poskytnout technickou a materiální pomoc Ukrajině a zdravotníkům, kteří působí v místech, kde probíhají válečné boje. Na Ukrajinu z Prahy míří speciální sanitka Atego Dakar, další auta sloužící k neodkladné péči o zraněné lidi a dvacet elektrocentrál pro zajištění energie. O převoz techniky na Ukrajinu se postarají pracovníci Českého červeného kříže.

„Jako zdravotníky nás dění na Ukrajině nenechává chladnými“

„S rapidně se zhoršující situací v důsledku zločinného ostřelování ukrajinských civilních oblasti se objevila také zvýšená potřeba zdravotní záchranné vybavenosti přímo v zasažených regionech. Jsem ráda, že hlavní město Praha může pomoci plně funkční specializovanou technikou, která umožní práci zdravotníků a lékařů i ve ztížených polních podmínkách,“ uvedla pražská radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě) v tiskové zprávy.

Velkokapacitní Atego Dakar je terénní verze záchranářského auta, které dokáže likvidovat následky mimořádných událostí nebo přiblížit zraněné osoby z nepřístupného terénu. Na Ukrajinu zamíří také tři záchranná vozidla SUV upravena pro pohyb v náročném terénu, dva repatriační vozy s nosítky a celkem dvacet elektrocentrál pro poskytnutí potřebné energie.

„Jako zdravotníky nás dění na Ukrajině nenechává chladnými. Ukrajinským kolegům poskytujeme spolehlivou a praxí prověřenou techniku, která se uplatní při pomoci pacientům i v náročném prostředí poničených měst. Techniku darovanou na pomoc Ukrajině dokážeme v běžném provozu nahradit, aby byl vliv na poskytování péče pacientům v Praze minimální, zároveň ale počítáme s jejím postupným nahrazením v našem vozovém parku,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch.

„Velmi tuto pomoc vítáme a vážíme si toho“

Speciální vozidla a technicko-materiální pomoc dopraví do válečných zón pracovníci Českého červeného kříže, který je ve spojení se svými ukrajinskými kolegy. Ukrajinský červený kříž si tuto pomoc převezme a využije v místech, kde bude nejvíce potřeba.

„Velmi tuto pomoc vítáme a vážíme si toho, že město Praha a Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy chtějí pomoci zdravotníkům z ukrajinského červeného kříže v tak těžkých okamžicích. Schopnost rychlého přesunu zdravotníků se ukazuje jako klíčová, stejně tak jako doprovod civilistů z ostřelovaných měst v rámci humanitárních koridorů. ATEGO DAKAR významně zvyšuje evakuační kapacitu pro zraněné osoby z hůře dostupných oblastí a repatriační vozy umožňují poskytovat zdravotnickou pomoc v místech, kde došlo k narušení zdravotnické infrastruktury,“ uvedl v tiskové zprávě velitel Ústředního krizového týmu Richard Smejkal.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

Štítky záchranáři, pomoc, válka, Ukrajina, Praha, zdravotnický pracovník, Dakar, technika, Český červený kříž, tisková zpráva, Milena Johnová, Petr Kolouch, Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha posílá na Ukrajinu speciální sanitku, elektrocentrály i dva repatriační vozy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.