Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Cyklistu neprávem zastavili strážníci. Jejich nevhodné chování řeší i primátor

Anglicky mluvící cyklista se kvůli jízdě na magistrále dostal do slovní potyčky s pražskými strážníky. Podle videa, které zveřejnil na twitteru, se vůči němu dva příslušníci městské policie chovali neuctivě až vulgárně a nebyli schopni komunikovat anglicky. Primátor Zdeněk Hřib nechá incident prověřit.

Policie se omluvila

Tohle je naprosto nepřípustné jednání strážníků: tykání, vulgarity, neschopnost mluvit s cizincem v angličtině. Navíc dle mých informací byl cyklista penalizován neprávem, na magistrálu cyklisté mohou. Předávám k prověření!" uvedl na twitteru primátor Zdeněk Hřib. Jízda na kole je na většině trasy magistrály povolena, což platí i pro úsek, kde se cyklista nacházel.

Je zcela zřejmé, že chování našich strážníků nemá s profesionalitou nic společného. Je tedy na místě, abychom se za něj omluvili. Jednání hlídky ale není obrazem celé organizace. Oba strážníci budou řešeni v rámci pracovněprávního opatření," uvedla k případu mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Špatná angličtina

Strážníci podle ní cyklistu zastavili kvůli tomu, že nejel při pravém okraji vozovky, jak mu ukládá zákon. „Smyslem nebylo cyklistu sankcionovat, ale upozornit ho na nebezpečnost jeho chování v rámci silničního provozu. Přestupek byl vyřešen domluvou," vysvětlila mluvčí. „Tato hlídka sice nedisponovala znalostí angličtiny, ale nabídla, byť nevhodným způsobem, konverzaci ve dvou jiných cizích jazycích," sdělila dále k otázce jazykové vybavenosti pražských strážníků.

Pražská městská policie má 2120 zaměstnanců a jejím zřizovatelem je hlavní město. Plný stav schválený pražskými zastupiteli počítá s 2520 zaměstnanci, strážníkům tak v metropoli nyní chybí 400 zaměstnanců. Pražští radní z toho důvodu tento týden schválili zvýšení náborového příspěvku ze 100 tisíc na 300 tisíc korun. Ještě o tom budou hlasovat zastupitelé.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sergio A.

Štítky policie, cyklista, kontrola, video, magistrála, Zdeněk Hřib, Twitter, angličtina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Cyklistu neprávem zastavili strážníci. Jejich nevhodné chování řeší i primátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.