Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I ženy vaří pivo. Přečtěte si jejich příběhy

PR článek

Projekt Českého svazu pivovarů a sladoven Kde se pivo vaří, který ukazuje nové trendy současného pivovarnictví, právě odstartoval. Představme si některé ze sládkových, jež reprezentují téma Ženy vaří pivo.

„Právě sládkové jsou těmi, které se v našich pivovarech často opírají o tajemství produkce piva. Aktuálním tématem nevzdáváme hold konkrétním výrobkům, ale oslavujeme celé české pivovarnictví a především pak právě ženy, které pivo vaří,“ vysvětluje záměr Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. A dvě ze sládkových zastupují pražské pivovary. Nechybí ale ani ta, která je podle počtu ocenění pravděpodobně vůbec nejúspěšnější.

Karolína Chroustovská

Karolína pracuje v pivovaru, který na současné mapě pivovarů nenajdete, i když se řadí k těm z hlavního města. Jiří a Karolína Chroustovští přitom mají zavedenou značku Chroust, vlastní receptury, ale nemají vlastní technologii, proto si ji najímají u jiných minipivovarů. Pro tento typ podnikání se vžilo označení „létající pivovar“. Funguje na základě dohody, výhodné pro obě strany. Smluvní pivovar využije volnou kapacitu a létajícímu odpadají náklady na pořízení vlastní technologie.

Pivovar Chroust jsou především Jiří a Karolína Chroustovští.

Monika Linková

Začátkem roku 2017 Monika založila se svým současným společníkem Petrem Buriánkem pivovar Trilobit. Chvíli působili jako létající, ale brzy už „přistáli“ v areálu někdejšího Anglického pivovaru v Libni, kde si vybudovali vlastní pivovar. Dnes je Trilobit zavedená a uznávaná značka mezi minipivovary. Vaří svrchně i spodně kvašená piva. „Do naší flotily patří světlý ležák, za který máme spoustu ocenění, ale jinak děláme svrchně i spodně kvašená piva, ta škála je veliká,“ říká.

V rodině Linkových se pivu věnovaly především ženy. Ani Monika není výjimkou.

Nataša Rousková

Nataša je pravděpodobně nejúspěšnější českou sládkovou. Na kontě má víc než stovku ocenění z nejrůznějších pivních soutěží. A to nejen v Česku, ale i v zahraničí. Do pivovaru Zubr nastoupila již v roce 1993 a už v něm zůstala po celý svůj profesní život. Zubr vyrábí výhradně spodně kvašená piva klasickým způsobem podle tradičních receptur. Na český ležák je tato sládková patřičně hrdá. Neobává se, že by zásluhou nových pivních stylů, které přinášejí minipivovary, ztratil u českých pivařů na atraktivitě. „Myslím, že u nás bude stále převládat český ležák, ale i mezi minipivovary budou časem stálice, které budou lidi vyhledávat právě proto, že jim chutná právě jejich styl.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kde se pivo vaří, sládkové, Český svaz pivovarů a sladoven, pivo, pivovar, minipivovar, slad, ocenění, výroba piva, trend, Pivovar Zubr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I ženy vaří pivo. Přečtěte si jejich příběhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.