Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha je připravena ubytovat uprchlíky z Ukrajiny. Na nádražích vznikají informační stánky

Praha poskytuje Ukrajině finanční podporu, ale také vyčleňuje vhodné ubytovací prostory pro lidi, kteří z válečných oblastí prchají. Na nádražích a dalších strategických místech jsou informační kiosky s dobrovolníky, kteří budou lidem poskytovat základní informace po příjezdu do hlavního města.

„Při větším náporu aktivujeme spolu s hasičským sborem krizový plán“

Ubytovací kapacity pro uprchlíky nabízejí sami Pražané, ale také městské části nebo organizace. Lidé mohou prostory pro rodiny, které utíkají před ruskou agresí, nabídnout skrze tento formulář. Hromadné ubytování (například o kapacitě 20 a více pokojů ideálně se stravováním) mohou lidé nabízet zde. Jednotlivci mohou pomoci nabídkou individuálního ubytování i mimo Prahu na tomto odkazu.

V Praze vznikají speciální kiosky, kde dobrovolníci informují uprchlíky z Ukrajiny, kteří dorazí do hlavního města, o základních faktech. „Připravujeme informační kiosky na pražských nádražích pro informování příchozích v ukrajinském jazyce. Při větším náporu aktivujeme spolu s hasičským sborem krizový plán na zřízení Asistenčního centra v Městské knihovně,“ pověděl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Situace se může zhoršit kdykoliv, říká Ukrajinec Pavlo, který má rodinu v Kyjevě

Třicetiletý Pavlo Dvornikov má rodinu v Kyjevě, ale pro něj samotného je domovem Praha, kde už čtyři roky pracuje jako programátor a žije se svou manželkou. V těchto dnech sleduje zpovzdálí agresi Putinova režimu na Ukrajině a do vlasti posílá...

„Na víkend máme připravené nouzové ubytování pro příchozí z Ukrajiny v prvním hotelu“

Pražská pracovní skupina pro migraci bude od pondělí řešit, jak lidem pomoci v oblasti péče o ně, včetně krizové intervence, psychosociální pomoci a zdravotní pomoci či vyučování. „Na víkend máme připravené nouzové ubytování pro příchozí z Ukrajiny v prvním hotelu, ten bude primárně využit osobami, které v Praze nemají zajištěné ubytování u svých příbuzných. Kapacity humanitárního ubytování jsme schopni průběžně a flexibilně navyšovat. Celý postup koordinujeme se zástupci ukrajinské komunity, Ukrajinským velvyslanectvím v ČR, hasičským sborem a se Správou uprchlických zařízení Ministerstva vnitra,“ dodává Zdeněk Hřib.

Koncem týdne Praha schválila finanční pomoc v hodnotě 10 milionů korun, shodlo na nutnosti hledání dalších možností zapojení do humanitární a další praktické pomoci Ukrajině. 

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky uprchlíci, válka, Ukrajina, Praha, uprchlík, hasičský sbor, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Ministerstvo vnitra České republiky, Rusko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha je připravena ubytovat uprchlíky z Ukrajiny. Na nádražích vznikají informační stánky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.