Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

ČSA i další společnosti lety z Prahy do Kyjeva zatím nepřeruší. O letenky je velký zájem

České aerolinie (ČSA) provoz své letecké linky z Prahy do Kyjeva zatím nepřeruší. Dopravce chce bezpečnostní situaci na Ukrajině dál monitorovat a v případě jejího zhoršení bude reagovat, uvedla mluvčí aerolinií Vladimíra Dufková. Provoz nepřerušují ani další tři ukrajinské aerolinky, které z Prahy na Ukrajinu pravidelně létají. Lety z evropských měst na Ukrajinu v posledních dnech zrušili kvůli obavám z ruské invaze a s ní spojeného rizika někteří zahraniční dopravci.

Obnova letů kvůli velkému zájmu

„České aerolinie provoz na Ukrajinu nepřerušují, lety do Kyjeva budou provozovány nadále podle platného letového řádu. Situaci monitorujeme, v případě zhoršení bezpečnostní situace jsme připraveni adekvátně zareagovat,“ uvedla Dufková.

Český dopravce podle pražského letiště původně zrušil spoje naplánované na 18., 21. a 23. února. V pondělí dopoledne ovšem letiště uvedlo, že aerolinky znovu zažádaly o jejich obnovení v letovém řádu. Podle mluvčí Kláry Divíškové jejich původní zrušení nesouviselo se současnou bezpečnostní situací na Ukrajině. Obnovení letů kvůli velkému zájmu následně potvrdila i Dufková. Důvody zrušení letů byly podle ní obchodní. ČSA tak v tomto týdnu plánují denní provoz z Prahy do Kyjeva, vedle toho dál nabízejí letenky i v závěru února.

V letech z české metropole na Ukrajinu zatím pokračují beze změn i další dopravci, uvedlo Letiště Praha. Vedle ČSA mají pravidelné linky do Kyjeva ukrajinské aerolinky SkyUp Airlines a Ukraine International Airlines. Do Oděsy a Lvova pak pravidelně létá další ukrajinský dopravce Bees Airline. Podle letového řádu mají v tomto týdnu v plánu více než dvě desítky příletů a odletů.

Letiště Praha by do roku 2050 mělo být uhlíkově neutrální. Plánuje také své rozšíření, to kritizují přilehlé obce

Pražské letiště se zavázalo dosáhnout nejpozději do roku 2050 takzvané čisté uhlíkové neutrality. Nejnověji se přidalo k Toulouské deklaraci, která stanovuje základní kroky pro dekarbonizaci letectví. Dokument poprvé spojuje evropská letiště,...

Hrozba odstřižení letecké dopravy

Ve světových médiích se v minulých dnech objevila varování, že Ukrajině kvůli obavám z ruské invaze hrozí faktické odstřižení od letecké dopravy. Varování později potvrdila letecká společnost SkyUp, jejíž linka z Madeiry do Kyjeva musela v noci na dnešek přistát v Kišiněvu, protože vlastník letadla zakázal, aby stroj vletěl do ukrajinského vzdušného prostoru.

V sobotu zrušila lety na Ukrajinu nizozemská společnost KLM. O zastavení letů na Ukrajinu uvažuje například německá Lufthansa, rozhodnutí ale dosud nepadlo, uvedla agentura Reuters.

České ministerstvo zahraničí (MZV) o víkendu před cestami na Ukrajinu vydalo varování. „Pokud na Ukrajině jste, zvažte možnost opuštění země. MZV vyzývá občany, kteří zvažují odjezd z Ukrajiny letecky, aby tak učinili bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb leteckých společností,“ stojí v prohlášení.

Hřib jede na Ukrajinu. Vměšovat se do ukrajinské krize mu nepřísluší, zní z opozice

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes oznámil, že v pondělí odpoledne odletí do Kyjeva, kde chce vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině v době hrozícího ozbrojeného konfliktu s Ruskem. Na Hřibovo rozhodnutí okamžitě reagoval opoziční...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kaaa, CC0, via Wikimedia Commons

Štítky lety, letectví, diplomacie, armáda, ČSA, Ukrajina, letiště, Praha, České aerolinie, Kyjev, letecká společnost, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Lufthansa, KLM Royal Dutch Airlines, Letiště Václava Havla, Ukraine International Airlines

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČSA i další společnosti lety z Prahy do Kyjeva zatím nepřeruší. O letenky je velký zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.