Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Praze unikla nebezpečná chemická látka. Sedm lidí se nadýchalo

Dnes odpoledne vyjeli pražští hasiči ze Satalic, Strašnic a Sokolské společně s chemickou službou z Petřin do ulice Podnikatelské v Běchovicích, kde byl hlášený únik chloru. Hasiči zjistili, že uniklo asi 100 litrů chlornanu sodného z barelu a v objektu haly se již nikdo nenachází. Hasiči zasahovali v protichemických oblecích, sedm lidí, kteří se chemikálie nadýchali, ale byli při vědomí, odvezli pražští záchranáři do vinohradské nemocnice.

Hasiči neutralizovali chlornan společně s místní odbornou firmou, vytyčili nebezpečnou zónu a zřídili zjednodušené dekontaminační stanoviště. „Do objektu byly vyslány postupně čtyři průzkumné skupiny, které prováděly sběr zneutralizovaného chlornanu a zároveň probíhalo odvětrávání objektu. To bylo účinné a čtvrtá průzkumná skupina mohla použít oblek s nižší ochranou,“ popsala mluvčí hasičů Kateřina Suchánská.

Dvacet minut po čtvrté hodině hasiči uklidili a na místo se dostavil majitel objektu k jeho převzetí. „Zneutralizovaná směs byla ponechána na místě a bude zlikvidována odbornou firmou,“ dodala Suchánská.

Mluvčí pražškých záchranářů uvedl, že sedm lidí záchranáři převezli ve speciálu Atego v doprovodu inspektora a lékaře do vinohradské nemocnice. „Měli poleptané dýchací cesty, byli ale při vědomí,“ uvedla Jana Poštová a doplnila, že zranění byla lehká až středně závažná.

Chlornan sodný se používá například jako dezinfekční prostředek či chlorové bělidlo.

Ohodnoť článek

Foto HZS hlavního města Prahy

Štítky únik, chemie, zranění, Praha, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Petřiny, Běchovice, Strašnice, Satalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze unikla nebezpečná chemická látka. Sedm lidí se nadýchalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.