Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jaromír Jágr slaví padesátiny. Věřil jsem tomu, že mi Bůh něco dal, říká

O hokejovém útočníkovi Jaromíru Jágrovi poprvé vyšel článek v novinách, když mu bylo 11 let. Hvězdou první velikosti se stal ještě jako teenager. Od té doby vyhrál prakticky vše, co se dalo v čele s olympijským zlatem, dvěma tituly mistra světa a stejným počtem triumfů ve Stanleyově poháru. S hokejem jedna z nejvýraznějších osobností v historii českého sportu nekončí ani v padesáti letech, které dnes slaví. Hrající majitel Kladna sport stále miluje, nicméně ví, že jeho role se změnila. „Dříve jsem byl dravec a predátor, teď už jsem jen býložravec," použil přirovnání k zákonům džungle.

Ze zázračného dítěte se stal pracovitým vůdcem týmu

Hokejová ikona s číslem 68 prošla velkou proměnou, když se z bezstarostného zázračného dítěte s dlouhými loknami a později superhvězdy a nejlépe placeného hokejisty světa stal přemýšlivý, zodpovědný a pracovitý vůdce týmu. S přibývajícími léty sice ztratil na rychlosti, zato získal na síle a jeho překvapivá střela zápěstím stále straší extraligové brankáře.

Kladenský odchovanec odešel v osmnácti do NHL jako pětka draftu a v barvách Pittsburghu dvakrát zvedl nad hlavu Stanleyův pohár. Na následujících angažmá ve Washingtonu a New Yorku Rangers sbíral už jen individuální trofeje. Po třech letech strávených v ruském Omsku, s nímž v roce 2005 během výluky vyhrál turnaj evropských mistrů Super Six, se do zámoří vrátil a oblékl dresy Philadelphie, Dallasu, Bostonu, New Jersey, Floridy a Calgary.

Komiks o Jágrovi jsem psal pro své dvanáctileté já, vypráví Csicsely

V 90. letech viděl hokejistu Jaromíra Jágra jako hrdinu. Právě tak se ho jihočeský spisovatel Lukáš Csicsely rozhodl ztvárnit v novém komiksu, který ilustroval Vojtěch Šeda. Na díle s názvem Jágr, legenda pracovali oba autoři zhruba rok a půl.

Nejlepší Evropan v NHL

Celkem Jágr v základní části NHL odehrál 1733 zápasů, v nichž nasbíral 1921 bodů za 766 branek a 1155 asistencí. To jej řadí na druhé místo produktivity za nedostižného Waynea Gretzkého, v pořadí střelců je jako nejlepší Evropan třetí a v počtu odehraných zápasů čtvrtý.

Zatímco v NHL se i přes počáteční adaptační potíže prosadil po boku hvězdného Maria Lemieuxe velmi rychle, na velké úspěchy v reprezentaci, v níž debutoval v listopadu 1989, si musel počkat. Po několika fiascích v čele se Světovým pohárem 1996 byl o dva roky později na olympiádě v Naganu jednou z klíčových postav při senzačním českém triumfu na „Turnaji století".

V pražském metru se proháněli hokejisté i skokan na lyžích. Podporovali naše olympioniky

Cestujícím v pražském metru se v sobotu odpoledne naskytla nevšední podívaná. Stanice Nádraží Holešovice a Kobylisy na lince C obsadili hokejisté, krasobruslaři, rychlobruslař nebo skokan na lyžích. Sportovci tímto způsobem vyjádřili podporu...

Zlomený malíček a první zlato z MS

V roce 2005 se i se zlomeným malíčkem dočkal zlata z mistrovství světa, čímž vstoupil do vybrané společnosti hráčů s vítězstvím na MS, OH i ve Stanley Cupu. Pohár pro mistra světa zvedl Jágr nad hlavu také o pět let později, v 39 letech byl zase poprvé v kariéře vyhlášen nejlepším útočníkem šampionátu.

Jeho reprezentační kariéra se definitivně uzavřela po šampionátu v roce 2015 v Praze. Za národní tým odehrál celkem 152 zápasů a vstřelil 55 gólů. Během 26 let se zúčastnil 18 velkých akcí, na kterých vybojoval šest medailí.

První Bulhar v extralize: Chci se živit hokejem a dostat se co nejvýš, říká Nino Tomov

Nino Tomov je sedmnáctiletý hokejista, který před čtyřmi lety přišel ze Sofie do Prahy a začátkem letošního října nastoupil za pražskou Spartu jako první Bulhar v historii české extraligy. Nino má výbornou češtinu, mluví plynně a bez přízvuku. Z...

„Věřil jsem tomu, že Bůh mi něco dal“

V lednu 2018 kvůli zdravotním problémům předčasně ukončil poslední zámořské angažmá v Calgary a vrátil se do Kladna, jehož se mezitím stal majitelem. I přes častá zranění v čele s chronickými problémy s třísly stále patří k oporám, už dvakrát jej dovedl zpět do extraligy. V této sezoně je s osmi góly a 11 asistencemi čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Rytířů.

„Věřil jsem tomu, že Bůh mi něco dal, a když to využiju na sto procent, tak to dokážu a budu nejlepší. Když ne, je to moje chyba. Teď už nemám chuť někomu něco dokazovat, to s tím věkem odchází. A je tam jen ta radost, že hokej můžu hrát," řekl nedávno s málokdy chybějícím úsměvem na tváři pravoslavný křesťan a držitel státní medaile Za zásluhy, který i v padesáti letech zůstává svobodný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Rytíři Kladno

Štítky sport, hokej, narozeniny, jubileum, Jágr, Jaromír Jágr, olympijské hry, zlatá medaile, Rytíři Kladno, National Hockey League, Calgary Flames, Stanley Cup, Zimní olympijské hry 1998, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Jágr slaví padesátiny. Věřil jsem tomu, že mi Bůh něco dal, říká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.