Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Akce plné jídla, masek, pití a legrace. Kde v Praze pořádně oslavit oblíbený Masopust? Inspirujte se!

V Praze se během února uskuteční mnohé masopustní akce. Kde oslavit Masopust neboli slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou? Jaké městské části si připravily program plný zábavy, jídla a pití? Podívejte se na výběr zajímavých akcí.

12. až 13. února - Letňany

Ve druhém únorovém víkend se od půl jedenácté hodiny dopolední uskuteční tradiční letňanský masopust, který nabídne průvod plný maškar a následně vyhlášení soutěže o nejhezčí masku. O hudební doprovod se postará kapely Staropražští pardálové a Holokrci a před jednou hodinou odpolední se děti dočkají pohádky s názvem Bětuška a kouzelný hrad. Na akci nebudou chybět ani zabijačkové hody a další stánky s občerstvením. Průvod odstartuje před městským úřadem Prahy 18 a skončí na Staré Návsi.

Valentýn je za dveřmi. Užijte si hurikán plný lásky, procházku v botanické zahradě či večer pro nezadané

Svátek svatého Valentýna se blíží. Zamilovaní, kteří ještě nevědí, co by tento den chtěli a mohli dělat a na jakou akci by stálo za to vyrazit, se mohou inspirovat tipy od Pražské Drbny.

19. až 20. února - Suchdol, Radotín, Ďáblice, Kbely či Ctěnice

Od jedné hodiny odpolední odstartuje v sobotu masopust v Suchdole. Akce začne malbou na obličej a strojením masek v přízemí radnice, o půl hodiny později proběhne oficiální zahájení. V Suchdolu nebude chybět hudba, divadelní představení, zpěv a tanec. Ve dvě hodiny odpoledne odstartuje průvod k Základní škole Mikuláše Alše, od půl třetí hodiny odpolední průvod k Brandejsovu statku a od třetí hodiny odpolední na zahradu Starosuchdolské restaurace, kde budou připraveny mnohé pochoutky. Do suchdolského průvodu se zapojí herci a chůdaři z divadla The Hadr.

V sobotu od jedné hodiny odpolední započnou slavnosti také v pražském Radotíně. Obyvatelé i návštěvníci města se mohou těšit na průvod v maskách, stánky, zabijačkové pochoutky, vystoupení bubeníků ze základní umělecké školy, tvořivé dílny, soutěž masek nebo kapelu Staropražští Pardálové. Akce proběhne na Fajnovém dvoře, průvod započne v půl druhé odpoledne a povede od Koruny až k radnici a zpět. Vstupné je zdarma.

Ďáblický masopust pořádá Komunitní centrum Vlna v sobotu 19. února od druhé hodiny odpolední. Průvod započne od ďáblického Obecního domu. Zájemci si mohou masky společně vyrobit již v pátek 18. února přímo v centru Vlna.

Ten samý den nebude průvod chybět ani ve Kbelích. Ten započne v jednu hodinu odpoledne u Kulturního a rodinného centra CoByDup a skončí v restauraci Zastávka u srbu. Od půl čtvrté odpoledne pak začne divadelní představení v Centrálním parku Kbely.

V neděli od desáté hodiny dopolední do páté hodiny odpolední se uskuteční oslava masopustu v zámeckém areálu Ctěnice. Pravou českou zabijačku přichystá pražské řeznictví Hudera a syn a o hudební vložku se postará harmonikář Franta Albrecht. Děti se zabaví ve výtvarné dílně, kde si budou moci vyrobit neobvyklou masku. Poté se od druhé hodiny odpolední mohou zapojit do masopustního průvodu, který organizuje Kultura Vinoř. Kromě masa budou k dispozici také sladkosti či tradiční koblihy a k zapití bude přichystáno pivo společně s horkým moštem a medovinou.

Ráj milovníků četby. Prohlédněte si nejkrásnější a nejzajímavější pražská knihkupectví

Praha je rájem pro milovníky knih a umění. Hlavní město v sobě skrývá úžasné obchody plné nádherného zboží, které potěší nejen vášnivé čtenáře. Knihomolové si v Praze mohou lehce nalézt hned několik zašíváren, kterým nechybí styl a kvalitní výběr...

26. až 27. února - Karlín, Vršovice, Stodůlky, Hradčany, Dolní Chabry, Kyje, Jižní Město a Letná

Poslední únorový víkend nabídne početné masopustní akce. V sobotu od dvanácté hodiny dopolední do sedmé hodiny večerní budou pro zájemce na Karlínském náměstí otevřeny stánky s masopustními pochoutkami. Nebudou tedy chybět zabijačkové speciality, sladké i slané koláče a dobré pití. V jednu hodinu odpoledne začne krátký program v Kaizlových sadech, odkud bude zahájen masopustní průvod na Karlínské náměstí, kde budou od druhé hodiny odpolední připraveny další aktivity. Účastníkům akce zazpívá Ivan Hlas trio, Šoulet a Sisus Ralsis. Pro děti je připravena divadelní pohádka a kreativní dílny. Sladké odměny se dočkají děti, které dorazí v masce.

Pořádné maškarní plné hudby a hodování si na sobotu 26. února připravil také vršovický Vzlet. Děti s rodiči si mohou od třetí hodiny odpolední vyrobit krásné, veselé i děsivé masky. Kdokoliv však může dorazit už s vlastní maskou a do výroby se nemusí zapojit. V půl páté vyrazí lidé za doprovodu hudby do ulic Vršovic. Během průvodu účastníci akce pozdraví za okny seniory a seniorky z Vršovického zámečku a udělají si s nimi společný snímek. Po procházce bude následovat hodování před Vzletem. Pořadatelé akce vyzývají obyvatele i návštěvníky této pražské části, aby na hostinu přinesli to nejlepší, co dokáží uvařit či upéct. Šikovné pekařky či šikovní pekaři se mohou také zapojit do soutěže o Vršovický koláč roku. Za vstup se nic neplatí.

Kulturní dům Mlejn (KD Mlejn), který se nachází nedaleko Stodůlek, od soboty od desáté hodiny dopolední do úterý 1. března pořádá masopustní hodování, tancování a průvod masek. Lidé, kteří si předem nepořídí masku, si ji mohou vyrobit v dílně v prostoru kulturního domu. Na akci nebudou chybět tradiční zabijačkové pochoutky ani masopustní průvod s maskami, chůdaři a živá muzika. Průvod například v úterý 1. března započne na hřišti U Sovičky v Centrálním Parku od páté hodiny odpolední a skončí u KD Mlejn.

Kunsthalle Praha v únoru otevře dveře veřejnosti. Nové umělecké centrum nabídne výstavy i kavárnu s terasou

Nový prostor pro umění s názvem Kunsthalle Praha zve zájemce na slavnostní otevření pro veřejnost, které se uskuteční 22. února 2022. Svůj oficiální příchod na scénu zahájí s výstavami Kinetismus: 100 let elektřiny v umění a Zengerova...

26. února od jedné hodiny odpolední odstartuje na Hradčanech Malostranské masopustní veselení pořádané první městskou částí. Akce začne před hostincem U Černého vola v Loretánské ulici. Zastávky na jídlo a pití budou probíhat celou cestu v hostincích, restauracích a putykách v ulicích Nerudově, Thunovské, na Malostranském náměstí, v Mostecké a samozřejmě i u T.G. Masaryka před Hradem. Během cesty bude osoby v kostýmech hudebně provázet Pražský pouťový orchestr a Chlapecký sbor Bruncvík. Mezi třetí a čtvrtou hodinou by průvod měl dorazit na Kampu, kde nebude chybět tradiční masopustní veselice s živou hudbou. Zahrají kapely Lovesong Orchestra a Vrať se do hrobu.

Masopust 26. února proběhne také na pražském území Dolní Chabry. Zábava by se měla rozjet ve dvě hodiny odpoledne, zároveň by se měl dát do pohybu i tradiční průvod masek. Ten začne u školky a kostela na Bíleneckém náměstí se zastávkou před Kavárnou Pod pavlačí. Dále bude pokračovat Měděneckou ulicí k Sokolu, Oseckou k Cukrárně Na Pěšině až k restauraci U Trumpety. Oficiální cíl je však až na Hrušovanském náměstí. O hudební doprovod se postará pražská dechová kapela Jitřenka pod dirigentem Jiřím Kejmarem a své kreace ukážou malé mažoretky ze školního klubu Beruška. 

Od druhé hodiny odpolední do desáté hodiny večerní proběhnou masopustní akce v Kyjích. Program akce je složen z průvodu masek s hudebním doprovodem a masopustní zábavou. O dobroty se postará restaurace Šimanda. Děti se mohou těšit na soutěže u Kulturního domu Kyje, odkud průvod vychází a kam se zase vrátí. Zájemci si u Kyjského rybníka mohou také opéct buřty.

O svůj masopust nepřijde ani Jižní Město. Od druhé hodiny odpolední započne průvod masek, který projde trasu Metro Opatov – Centrální park – Kulturní centrum Matky Terezy. Účastníci akce se mohou se potkat s medvědářem, nevěstou a ženichem, slaměným i kominíkem, a dokonce i se skutečným Masopustem.

O masopust nebudou ochuzeni ani v Praze 7 na Letné. Hlavním bodem slavností se stane Národní zemědělské muzeum Praha, kam průvod Letenského masopustu zamíří po jedné hodině odpolední. Před muzeum účastníky pobaví muzika, divadelní představení, taneční vystoupení a hlavně tradiční masopustní masky.

Březen - Břevnov

Slavnosti plné masek, jídla a pití si na březen naplánoval Břevnov. Na rohu ulice Bělohorská a u obchodu Moje Kredenc! odstartuje masopustní průvod ve čtyři hodiny odpoledne a bude zakončen v břevnovském klášteře, kde bude pro obyvatele i návštěvníky Prahy přichystáno občerstvení. Na průvod pak navazuje maškarní bál, který je však naplánován až na 5. března. Lístek, který vyjde na 290 korun, je možné zakoupit v břevnoském Krejčovství Ála či na stránkách Spolku břevnovských živnostníků.

Vezměte se v magický den 22. 2. 2022. Osmička pořádá mimořádné svatební obřady, další matriky udělí výjimky

Numerologové se už nemohou dočkat magického data 22. 2. 2022. Dvojka je podle nich velmi šťastné číslo, proto by tento nezapomenutelný den měl být využit například na svatbu. Pokud by si zamilovaní svou lásku slíbili zrovna tento den, vznikne...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dolní Chabry, Praha 7 - NZM, KD Mlejn, Vzlet, Praha 1

Štítky akce, masopust, zábava, jídlo, masky, kostýmy, Praha, maska, pití, hudební skupina, restaurace, slavnost, kulturní dům, divadelní představení, soutěž, Postní doba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce plné jídla, masek, pití a legrace. Kde v Praze pořádně oslavit oblíbený Masopust? Inspirujte se!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.