Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha uzavřela memorandum se společností Mastercard. Dostupná data pomohou rozvoji hlavního města

Zástupci společnosti Mastercard a hlavního města Prahy dnes oznámili připojení Prahy k celosvětové síti City Possible společnosti Mastercard. Díky této platformě se posílí vzájemná spolupráce v oblasti cestovního ruchu a díky díky dokonalejšímu využívání dostupných dat se bude zlepšovat urbanistický rozvoj i udržitelnost prostřednictvím inovativních řešení.

City Possible spojuje města, společnosti a komunity

Platforma City Possible spojuje města, společnosti a komunity, aby se společně podílely na vývoji řešení, která podpoří inkluzivní a udržitelný urbanistický rozvoj. Cílem platformy je umožňovat využívání nejnovějších technologií při rozvoji měst a zlepšování kvality života v nich.

Memorandum, které dnes zástupci Mastercard a Prahy podepsali, vytváří základy koordinované podpory udržitelného rozvoje města. Digitalizace cestovního ruchu a chytré využívání dat k podpoře ekonomického oživení a růstu jsou ve shodě s dlouhodobými záměry „partnerství pro digitalizaci země“ uzavřeného mezi českou vládou a společností Mastercard v roce 2019.

Platforma City Possible se za pouhé tři roky od svého vzniku rozrostla ze 16 zakládajících členů v ekosystém zahrnující na 325 účastnických a kandidátských měst. Praha se tak připojuje po bok měst a sdružení, jako jsou například Atény, Helsinky, Londýn, Dublin, Smart City Association Italy, New York či Los Angeles. Mezi partnery iniciativy z řad firem se řadí významné společnosti jako například AT&T nebo Citi.

Spolupráce subjektů v Praze stojí zejména na třech pilířích:

  1. Spolupráce s Prague City Tourism při digitalizaci činností podpory příjezdového cestovního ruchu města pomocí efektivního využívání dat a cílených marketingových a komunikačních aktivit.
  2. Spolupráce s Magistrátem hlavního města Prahy a jeho přidruženými organizacemi s cílem podporovat udržitelnost prostřednictvím inovativních řešení.
  3. Spolupráce se společností Operátor ICT, a.s., městskou akciovou společností, která Praze poskytuje široké spektrum služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií. Spolupráce bude zahrnovat analyzování anonymizovaných a agregovaných spotřebitelských a nákupních dat pro potřeby městského plánování a rozvoje.

Technologické inovace hrají při řešení výzev velkých měst klíčovou roli

Podpis memoranda mezi Prahou a Mastercard zapadá do úsilí vedení Prahy navazovat partnerství se soukromými společnostmi při sběru a sdílení dat. „Věřím, že taková partnerství umožní lepší analýzu a plánování služeb města a umožní rozhodování o rozvoji města založené na skutečných datech místo dojmů. Takováto partnerství chceme navazovat nejen v oblasti cestovního ruchu, ale také v oblasti dopravy, například s poskytovateli navigačních systémů,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Klíčovou roli při řešení výzev velkých měst hrají technologické inovace. „Propojení a sdílení know-how soukromých a veřejných institucí je cestou, jak s pomocí dat přispívat k chytřejším a efektivnějším rozhodnutím pro všechny. Ať už jde o podporu turistického ruchu, místních podniků nebo inkluzivních technologických řešení. Jsem proto rád, že Mastercard jako technologická firma je v této oblasti průkopníkem,“ okomentoval uzavření memoranda s hlavním městem generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný.

Ohodnoť článek

Foto Mastercard

Štítky spolupráce, data, memorandum, MasterCard, Praha, hlavní město, cestovní ruch, partnerství, Vláda ČR, Zdeněk Hřib, AT&T, Česká pirátská strana, Pražská informační služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha uzavřela memorandum se společností Mastercard. Dostupná data pomohou rozvoji hlavního města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.