Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Kolíně mají od ledna možnost darovat krevní plazmu v novém odběrovém centru. Příkladem půjdou prvoligoví basketbalisté

PR článek

Od 10. ledna mohou lidé z Kolína a okolí pomáhat darováním krevní plazmy. Nové odběrové centrum společnosti Cara Plasma naleznou dárci v centru města na náměstí Republiky 43 v prvním patře obchodního domu. Slavnostní otevření se uskutečnilo v pondělí 3. ledna za účasti ředitele společnosti Cara Plasma Romana Jakoubka, generálního ředitele Plasma Service Europe Franka Velteho, prezidenta BC Geosan Kolín Martina Buřiče a profesionálního basketbalového hráče Davida Machače. 

„Jsme hrdí, že se můžeme jako kolínští patrioti podílet na tomto záslužném projektu. Už když jsem vešel do odběrového centra, tak mě ohromilo opravdu moc hezké a čisté prostředí. Věřím tomu, že naši hráči budou toto centrum zásobovat krevní plazmou pravidelně a tím pomáhat lidem, kteří to potřebují,” uvedl prezident BC Geosan Kolín Martin Buřič.

Na pobočce se při plné kapacitě může odebrat přibližně až 100 litrů krevní plazmy za den. V nedalekém okolí není žádné podobné centru na odběr plazmy, proto ředitel společnosti Cara Plasma Roman Jakoubek věří, že se dárcovské centrum brzy zaplní a bude dostatek plazmy na pomoc vážně nemocným pacientům.

Cara Plasma se specializuje na odběr krevní plazmy a patří mezi přední odběrová centra v Česku. Společnost si zakládá na špičkové péči a nejnovějších technologiích a její dárcovská centra jsou nejmodernějšími v republice. Darovaná plazma z center Cara Plasma se využívá k výrobě životně důležitých léků, které pomáhají pacientům s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou nebo onkologickými onemocněními. Cílem společnosti je spolu s dárci pomáhat těm, kterým léky z krevní plazmy umožňují kvalitní a nezávislý život. Cara Plasma má dárcovská centra v Praze, Jihlavě,  Břeclavi, Českých Budějovicích, dvakrát v Brně, ve Strakonicích a nově také v Kolíně.

„Momentálně v Evropě chybí 50 000 litrů plazmy, proto je každé nové odběrové centrum velice důležité pro budoucnost pacientů, kterým plazma pomáhá. Jedná se o hemofiliky, tedy pacienty se srážlivostí krve, dále i pacienty s problémy krvetvorby, nebo lidi po transplantaci orgánů. Všichni tito ohrožení jsou závislí na lécích, které jsou vyráběny z krevní plazmy. Jsme opravdu rádi za každý darovaný litr plazmy, který pomůže zachraňovat lidské životy,” popsal důležitost darování krevní plazmy generální ředitel Plasma Service Europe Frank Velte.

Na slavnostním otevření pobočky bylo možné projít si veškeré zázemí technologicky vyspělého centra a dozvědět se od lékařů, jak celý proces odebírání plazmy, takzvaná plazmaferéza, funguje. „Plazmaferéza je šetrný proces odebírání krevní plazmy pomocí přístroje, tzv. separátoru. Odebranou krev díky němu lze rozdělit na jednotlivé složky. Z krve se tak odebírá pouze plazma a ostatní složky se dárci vrátí do těla. Objem odebrané plazmy závisí na hmotnosti, výšce a pohlaví dárce. Obvykle se pohybuje mezi 650 - 880 ml,” vysvětluje proces odběru krevní plazmy vedoucí lékař odběrových center Cara Plasma Martin Toman

Kromě dobrého pocitu čeká na dárce nového centra v Kolíně finanční odměna ve výši 1400 korun za dva odběry, darovat je v České republice možné jednou za 14 dní. Připraveny jsou i nejrůznější soutěže po celý rok o zajímavé výhry. Další výhodou dárcovství v centrech Cara Plasma je také základní lékařské vyšetření před každým darováním, které dárcům zdarma poskytuje přehled o jejich zdravotním stavu. Po odběru má každý dárce nárok na teplý nápoj a drobné občerstvení. Další odběrové centrum společnosti Cara Plasma je od listopadu otevřeno i ve Strakonicích. V průběhu roku 2022 plánuje společnost otevřít dalších 7 poboček po celé České republice.

Objednat se na odběr je možné s předstihem na webových stránkách caraplasma.cz. Nové odběrové centrum v Kolíně sídlí na adrese náměstí Republiky 43 v prvním patře. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky krevní plazma, Kolín, plazma, generální ředitel, BC Kolín, David Machač, Náměstí Republiky, Česko, Strakonice, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kolíně mají od ledna možnost darovat krevní plazmu v novém odběrovém centru. Příkladem půjdou prvoligoví basketbalisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.