Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Takešiho hrad je hotový. Dům Tomia Okamury vzbuzuje emoce mezi sousedy i architekty

Stavba „Takešiho hradu“, jak internetoví vtipálci přezdívají nové vile Tomia Okamury, která od roku 2018 rostla na pražském Břevnově, je hotová. Tomio Okamura se vyjádřil, že jeho atypickou stavbu, kterou kritizují nejen sousedi nebo široká veřejnost, navrhl věhlasný švýcarský architekt Christian Kerez. Hodí se výjimečná vila do okolní zástavby a proč se stavba setkává s negativním ohlasem veřejnosti? Na tyto otázky odpověděl pro Pražskou Drbnu architekt Tran Anh Tuan.

Kontroverzní stavba za dvacet milionů na Břevnově

Luxusní vila Tomia Okamury s výměrou 431 metrů čtverečních má hodnotu 20 milionů korun a nabízí osm ložnic, šest pracoven, šest hal, pět toalet, tři koupelny, tři jídelny a šest obývacích pokojů. K dispozici bude i garáž až pro pět aut. Dům vznikal od roku 2018. „Není to moje zásluha, ale světově uznávaného architekta Christiana Kereze. Kývl jsem na to, protože se mi to líbilo,“ uvedl pro ŽivotvČesku.cz Tomio Okamura (SPD).

Vila Tomia Okamury z dílny známého švýcarského architekta Christiana Kereze vyvolala mezi veřejností velký ohlas a kontroverzní reakce nejen díky svému majiteli, ale hlavně kvůli svému neobvyklému tvaru, který se skládá výhradně z tubusů různých výšek a průměrů.

Okamurovi bych pomočil hrob, Soukup je narcista v nejextrémnější podobě, říká řeporyjský starosta Pavel Novotný

Pavla Novotného netřeba představovat. „Dělník bulváru na odpočinku“, jak se na Facebooku nazývá, už nepůsobí vrásky na čele celebrit. Od loňského roku vede pražskou městskou část Řeporyje jako starosta. Sám přiznává, že nyní zažívá jedno z...

Hodí se Okamurův dům do okolní zástavby?

Břevnov, kde stavba s fasádou z režného zdiva stojí, je charakteristický svými rodinnými a vilovými domy. Její zevnějšek prozrazuje, že se interiér stavby skládá výhradně z kruhových místností. „Vila je na první pohled vyjímečná, extravagantní, architekt Kerez zde zjevně ve spolupráci s panem Okamurou uplatnil myšlenky týkající se kompozice odlišných výškových úrovní a neobvyklých tvarů v kombinaci s plochými střechami,“ popsal stavbu pro Pražskou Drbnu Tran Anh Tuan.

Okamurovi sousedi tvrdí, že se stavba do okolí nehodí, vyčnívá z něj a působí příliš cize. „Faktem ale je, že svojí velikostí mezi stávající zástavbu zapadá, dokonce lze říci, že se v okolí nachází více budov s větším obestavěným prostorem, nebo s plochou střechou. Přes počáteční problémy se stavebním povolením tak třípatrová vila splňuje povinné předpisy, jmenovitě Pražské stavební předpisy, které limitují i výškovou úroveň,“ kontruje Tran.

Místní chtějí oživit fotbal na Břevnově. Pomáhá jim Slavia i Pavel Horváth

Fotbal měl na pražském Břevnově dlouholetou tradici, o kterou však přišel v roce 2006, kdy zanikl zatím poslední břevnovský klub FC Dragoun. Místní teď chtějí na fotbalovou tradici Břevnova navázat, založili klub SK Union Břevnov a usilují o...

Srovnání s Eiffelovou věží nebo Tančícím domem

Redakcí oslovený architekt má ze stavby smíšené pocity. „Třebaže se mi osobně líbí experimentální a odvážná architektura, nejsem si jistý, jestli je to v tomto případě trefa do černého. Shluk různě vysokých tubusů působí chaoticky, nejednoznačně, což u domu na rohové parcele vnímám jako nevyužitý potenciál ve vztahu k nároží a k veřejnému prostranství. To se ale může časem změnit, až bude kompletní i zahrada, která tvoří nedílnou součást celkového návrhu,“ podává svůj pohled na věc Tran Anh Tuan.

Stavba je však stále jen domem určeným k soukromému bydlení. „O úspěšnosti domu bude primárně rozhodovat kvalita vnitřních prostorů a spokojenost jeho obyvatelů,“ zdůrazňuje Tran. „Dá se říct, že se neobvyklé stavby zprvu setkávají spíše s negativním ohlasem. Až s odstupem času lze posoudit, zda budou přijaty místními, nebo ne. Ne každá stavba má potenciál stát se součástí obrazu města tak, jak je známo například u Eiffelovy věže v Paříži, nebo u Tančícího domu na Rašínově nábřeží," uzavírá architekt Tran Anh Tuan.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus

Štítky dům, architektura, Tomio Okamura, Tran Anh Tuan, Praha, architekt, vila, Anh Tuấn, hrad, Christian Kerez, Břevnov, emoce, Eiffelova věž, Tančící dům, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičínská Filomena

Bílkova vila v Chotkových sadech také neladila s okolím. Je to jen věcí zvyku, že je to něco jiné než okolí. A kdo zná Břevnov tak ví, že je tu podobných vil více a obyvatelstvo si na ně zvyklo. Mě se docela líbí, není to běžná krabice.

Sobota, 25. prosince 2021, 10:07Odpovědět

Pepa Rychlý

Pokud se podaří majiteli udržet se ve vyšší politice, tak to zvládne. Náklady na provoz a údržbu takového objektu nebudou nízké. Možná počítá s movitými nájemníky. Ta odhadovaná cena se mi zdá nízká.

Čtvrtek, 16. prosince 2021, 21:45Odpovědět

Renata Hanzalova

Rozumím tomu, že není třeba mít ix koupelen apod., ale ač nejsem vůbec příznivkyní pána domu, mně se stavba moc líbí - taková jiná žádná krabice. Za mě za jedna ????

Středa, 15. prosince 2021, 16:52Odpovědět

Roman Baier

Nejde o peníze nebo jak stavba vypada ,každému se líbí něco jiného jen nerozumím proč potřebuje osm ložnic, šest pracoven, šest hal, pět toalet, tři koupelny, tři jídelny a šest obývacích pokojů k čemu je to dobré nebo kolik lidí v tom domě vlastně bydlí já se svou rodinou jakože manželkou a dvěmi dětmi bydlíme ve 3+1 a to zjišťujeme že obývák vlastně ani nepotřebujem

Středa, 15. prosince 2021, 07:48Odpovědět

Takešiho hrad je hotový. Dům Tomia Okamury vzbuzuje emoce mezi sousedy i architekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.