Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Místní chtějí oživit fotbal na Břevnově. Pomáhá jim Slavia i Pavel Horváth

Fotbal měl na pražském Břevnově dlouholetou tradici, o kterou však přišel v roce 2006, kdy zanikl zatím poslední břevnovský klub FC Dragoun. Místní teď chtějí na fotbalovou tradici Břevnova navázat, založili klub SK Union Břevnov a usilují o podporu ze strany veřejnosti. Iniciativu podporuje například bývalý český reprezentant Pavel Horváth, který právě na Břevnově s fotbalem začínal.

Místní chtějí navázat na fotbalovou tradici Břevnova

„Fotbal na Břevnově postupně zanikl kvůli různým problémům, ať už finančním nebo právním. S kamarády jsme tu situaci sledovali se slzou v oku, protože mizely možnosti, kam jít na fotbal,“ říká Marek Šálek, který na Břevnově bydlí třiadvacet let a je jedním z iniciátorů vzniku nového břevnovského fotbalového klubu.

Nostalgickému pobrekávání sousedů lačnících po fotbale učinil přítrž Michal Chylík, břevnovský rodák a patriot. „Michal obrazně řečeno praštil do stolu, obešel břevnovské fotbalové veterány, kteří se dnes scházejí po hospodách nebo si jednou za rok kopnou na nějaké exhibici, představil jim myšlenku a dal je dohromady. To byl hodně silný moment, protože šlo o zástupce dvou břevnovských klubů a velkých rivalů, Slavoj Břevnov a TJ Břevnov, později FC Dragoun Břevnov. Tihle chlapi si sedli k jednomu stolu, rozhodli se, že rivalita půjde stranou a budou společně usilovat o znovuzaložení tradice břevnovského fotbalu,“ popisuje situaci Marek Šálek.

Rivalové Slavoj a Dragoun u jednoho stolu.

Union značí spojení dvou rivalů do jednoho klubu

Právě spojení veteránů dvou bývalých břevnovských klubů dalo jméno nově vznikajícímu celku SK Union Břevnov. „Spojení odvěkých rivalů do jednoho nového klubu je jeden z významů názvu Union.“

Zajímavý je i příběh domácího hřiště klubu SK Union. „Na hřišti Dragounu se ještě v roce 2006 hrála třetí nejvyšší česká fotbalová soutěž, teď ho chtějí developeři zastavět, takže tam hrát nemůžeme. Radnice ale přišla s velmi vstřícným návrhem, že bychom mohli využít hřiště, které je přes ulici a kde hrával Slavoj. My jsme s touhle variantou už ani nepočítali, protože na tom hřišti se nehrálo asi dvacet let a dlouho se mluvilo o tom, že tohle hřiště měla přepůlit silnice. Zástupci radnice nám řekli, že tento záměr neuskuteční a že by byli rádi, kdybychom svoje úsilí směřovali právě na hřiště pod Televizní věží,“ vysvětlil situaci Marek Šálek.

Parta místních nadšenců, která chce obnovit tradici fotbalu na Břevnově. Marek Šálek je první zprava.

Chlapské áčko zatím není na pořadu dne

Na nábor do fotbalového klubu SK Union Břevnov se přihlásilo šedesát dětí ve věku od šesti do dvanácti let, tréninky jsou v plném proudu a do konce sezóny chtějí trenéři utvořit z dětí minimálně jeden tým, který bude buď účastníkem turnajů, nebo bude hrát soutěž. „Skvěle vypadají hlavně holky, kterých je asi dvacet a jsou velmi nadšené do fotbalu, takže to vypadá, že dívčí tým možná bude dřív než chlapecký,“ říká s úsměvem Marek, který působí také jako spoluorganizátor uličních slavností, kronikář a nástěnkář sousedského spolku.

Co se týká vzniku týmu SK Union Břevnov v mužské kategorii, jde o běh na dlouhou trať. „Vůbec se tomu nebráníme, ale založit chlapské áčko není úplně na pořadu dne. Jednak vlastně zatím ani nemáme hráče a trávník je dost křehký, takže ten by při opravdu tvrdém mužského fotbalu možná vzal rychle za své.“

V iniciativě pomáhají pražská Slavia i Pavel Horváth

Parta břevnovských patriotů se rozhodla uspořádat finanční sbírku na serveru Donio, kde zatím podporovatelé mezi sebou vybrali asi 80 tisíc korun na rozjezd klubu. „Finanční pomoc je jedna věc, s jakoukoliv částkou musíme být spokojení, ale sbírka slouží také k tomu, aby Břevnováci mohli dát najevo soudržnost naší vesnice ve městě,“ říká Marek ke sbírce, díky které si lidé mohou zakoupit dresík do auta, pivní sklenici se znakem Unionu, doživotní permanentku nebo třeba podepsanou kartičku Pavla Horvátha.

Právě Pavel Horváth, bývalý český reprezentant, vznik klubu SK Union Břevnov podporuje, protože na Břevnově s fotbalem začínal. K podpoře břevnovského fotbalu se připojila i vršovická Slavia, jejíž fanoušci si v těchto dnech mohou vydražit dres Nica Stancia v aukci, jejíž výtěžek bude věnován právě břevnovskému Unionu.

Celý Břevnov je teď podle iniciátorů vzniku klubu zvědavý na to, kdy bude možné zase zajít na fotbalový zápas a fandit místnímu týmu. „Doufáme, že prvního utkání dětí v dresech Unionu, se dočkáme nejpozději na jaře proti některému ze sousedních klubů jako jsou Střešovice, Bílá Hora nebo třeba Košíře,“ uzavřel Marek Šálek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SK Union Břevnov

Štítky fotbal, Břevnov, SK Union Břevnov, Praha, Pavel Horváth, tradice, SK Slavia Praha, FC Union Cheb, stůl, FC Dragoun Břevnov, Jaroslav Köstl, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Lachman

V Břevnově začínal Jan Berger který pak přes Plzeň a Duklu Praha hrál ve Spartě. Kapitalismus je schopen vše zničit.

Středa, 20. října 2021, 13:37Odpovědět

Místní chtějí oživit fotbal na Břevnově. Pomáhá jim Slavia i Pavel Horváth  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.