Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Chrty možná nahradí cyklisté. Praha zvažuje odkup závodiště, místo kterého by mohl vzniknout velodrom

Pražský magistrát zvažuje, že odkoupí chrtí závodiště v Plzeňské ulici v Praze 5, které je na pronajatých městských pozemcích. Namísto závodiště by mohlo ve spolupráci s Národní sportovní agenturou (NSA) a Českým svazem cyklistiky (ČSC) vzniknout cyklistické centrum s velodromem. Nyní je podle vedení hlavního města nutné zhodnotit, jestli je nemovitost pro přestavbu vhodná.

Chaplinovo náměstí na Barrandově se dočká rekonstrukce. Bude stát přes třicet milionů korun

Praha 5 plánuje po prázdninách začít s dlouho připravovanou rekonstrukcí Chaplinova náměstí na Barrandově. Revitalizace by měla stát asi 32,5 milionu korun bez DPH. Práce by měly být hotovy v květnu 2022. Uvedl to mluvčí Pětky Stanislav Brunclík....

Pozemky u Plzeňské ulice v Košířích si pronajala od města firma Czech International v roce 2005 na 30 let s možností opce na dalších 10 let. V roce 2013 na nich otevřela areál s chrtím závodištěm, jehož vybudování vyšlo podle tehdejších informací na 350 milionů bez interiérů a gastrozázemí. Součástí areálu jsou restaurace a pod budovou je velké parkoviště.

Zamítnutý odkup pozemků

Majitelé závodiště podle radního Jana Chabra (TOP 09) dříve žádali město o odkup pozemků, to však magistrát odmítl, takže nyní zřejmě přijdou na řadu jednání o odkupu nemovitostí. Vedení města tím reaguje na návrh cyklistického svazu, který si závodiště zvolil jako vhodné místo pro vybudování projektu s názvem Národní cyklistické centrum.

Svaz v blízkosti závodiště provozuje krytou cyklistickou dráhu, kterou by však rád nahradil plnohodnotným velodromem splňujícím parametry pro mezinárodní soutěže, doplněným o další sportoviště nebo muzeum cyklistiky. Podle mluvčího ČSC Michala Kramera je projekt na začátku. "V současné době se jedná o podpoře projektu a jeho proveditelnosti," uvedl.

Byty na části pozemků?

Město bude podle Chabra v lednu jednat s NSA, protože je nutné zhodnotit, zda bude možné při případné přestavbě využít část tribun a podzemní garáže nynějšího areálu. Je podle něj také nutné se bavit o financování, které by podle něj měl zajistit stát. "Na části pozemků by se mohly stavět i městské byty," dodal.

"Za mě to dává smysl, protože velodrom olympijských parametrů tady není a myslím, že by si ho město zasloužilo," řekl k tomu radní Vít Šimral (Piráti). Dodal, že výhodná je i lokalita a svaz by mohl městu přenechat stávající dráhu pro vybudování dalších sportovišť. Se stavbou velodromu již souhlasil také výbor územního rozvoje a rada Prahy 5.

Čeští cyklisté si dlouhodobě stěžují na to, že v tuzemsku chybí moderní velodrom. Jeho stavbu připravuje Brno v Komárově, tamní magistrát již podle dřívějších informací dokončil projekt pro územní rozhodnutí. Sportoviště má vyjít na 890 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto greyhoundpark.cz

Štítky ČR, správa, reality, cyklistika, stavby, Praha, pozemek, NSA, Český svaz cyklistiky, Pražský magistrát, Národní sportovní agentura, projekt, Jan Chabr, CZECH INTERNATIONAL, a.s., sportoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chrty možná nahradí cyklisté. Praha zvažuje odkup závodiště, místo kterého by mohl vzniknout velodrom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.