Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vánoční tržiště z náměstí Míru zmizí příští týden, stánkaři jsou zoufalí

Provozovatelé a stánkaři na vánočních trzích na pražském náměstí Míru začnou po ukončení dnešních trhů kvůli vládnímu nařízení proti covidu-19 odklízet stánky. Kompletně by tržiště mělo zmizet v průběhu příštího týdne. Škody se budou pohybovat v milionech korun. Novinářům to dnes řekl provozovatel trhu Martin Valovič. Vláda od dnešních 18:00 zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na veřejných místech lidé nebudou smět pít alkohol. Opatření kritizují samotní stánkaři a nelíbí se ani primátoru Prahy Zdeňku Hřibovi (Piráti).

Rušit vánoční trhy ze dne na den je vrchol ignorance vůči živnostníkům, říká radní Chabr

Vánoční trhy v Praze dnešním dnem končím. Od šesté hodiny večerní jejich provozování zakazuje nové vládní opatření. Rozhodnutí vlády ještě během čtvrtečního večera zkritizoval radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09).

"Dopady zrušení budou velké, a to jak do naší ekonomiky, tak pro jednotlivé prodejce. V následujících dvou dnech budou prodejci odvážet své vybavení a zboží. Příští týden budeme odvážet vybavení," řekl Valovič.

Pro některé z prodejců podle něj může být situace likvidační, například pro prodejce keramiky nebo vánočních ozdob. "Svou celoroční činnost směřují k tomuto trhu a pak nemohou nic prodat. Je to smutné. Pořádáme trhy od roku 1997 a jezdí k nám prodávat už třetí generace," řekl Valovič. Jako pořadatelé prý byli připraveni na dodržování všech proticovidových opatření.

S opatřením nesouhlasí ani oslovení prodejci. Se zrušením trhů se prý smiřují těžce. "Takhle narychlo je to kruté. Nedává to smysl, obchodní centra jsou otevřená a my končíme," řekl jeden z nich. Část zboží prý bude muset vyhodit. O peníze přišli stánkaři nejen na nájmu za prodejní místo, ale právě rovněž i za nakoupené zboží. Takhle prý například prodejce občerstvení přijde o peníze za nakoupené víno na svařák.

Jsme v šoku a zoufalí, popisuje mluvčí organizátora pražských trhů. Prodejci se zadlužili

Ve středu představila společnost Taiko podobu vánočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze, které tradičně pořádá. Na středeční tiskové konferenci prohlásil výkonný ředitel společnosti Taiko Jan Dell, že si ani nepřipouští možnost, že by byly...

Valovič rovněž řekl, že budou společně s ostatními pořadateli apelovat na vládu, aby jim poskytla za zrušené trhy dostatečné kompenzace. "Jak budeme postupovat, tak se ještě domluvíme. Zároveň doufám, že nám radnice Prahy 2 odpustí, nebo vrátí nájemné, když nemáme šanci jej 'odbydlet' a končíme," dodal Valovič. 

Rozhodnutí vlády kritizoval včera primátor Hřib. "Rozhodnutí vlády o zrušení konání venkovních vánočních trhů doslova ze dne na den, je nehorázné vůči všem provozovatelům trhů i samotným stánkařům, kteří si zboží mnohdy zakoupili na úvěr. Je neskutečné, že je nechali stánky i postavit a teď je budou nutit je zase zbourat," uvedl.

Nařízení kritizuje rovněž pořadatel největších pražských vánočních trhů na Staroměstském náměstí, firma Taiko. Podle firmy jsou vládní opatření šokující a označují je za absurdní a pro některé prodejce za likvidační.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České trhy

Štítky ČR, koronavirus, trh, Praha, Vánoce, vánoční trhy, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční tržiště z náměstí Míru zmizí příští týden, stánkaři jsou zoufalí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.