Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Velkoformátové obrazy ozdobí vybrané podchody v Praze

Vybrané podchody v Praze, o které se stará městská firma Technická správa komunikací (TSK), zkrášlí nové velkoplošné malby. Budoucí podoba veřejných prostorů vzešla ze soutěže umělců a grafiků, jejíž výsledky jsou zveřejněné na webu programu Umění pro město. Pořadatelem soutěže byla Galerie hlavního města Prahy (GHMP) ve spolupráci s TSK. Programem Umění pro město Praha finančně podporuje současné umění v ulicích metropole.

Malba na pomezí abstrakce a reality i černobílé postavičky

Nové podoby se dočká vstupní zeď u podchodu k Thomayerově nemocnici. Vznikne tam malba podle návrhu graffiti writerů Trona a Domina. Návrh spojuje do jednoho celku městskou a přírodní krajinu, které se vzájemně prolínají. Podchod u zastávky V Sedlci v Praze 6 ozvláštní malby na pomezí abstrakce a reality s výraznými barevnými akcenty od malíře a sochaře Aleše Nováka.

Nový design podchodu v ulici Makovského v Řepích vznikne podle návrhu grafiků Jakuba Bachoríka a Kristýny Fingerlandové. Na stěnách podchodu v Praze 17 tak budou namalované černobílé postavičky, které jsou zobrazené například při venčení psa či jízdě na koloběžce. Nové výtvarné pojetí dostanou i podchod u zastávky Dědinova v Praze 11, podchod u zastávky Platónova na Praze 12 a podchod nedaleko stanice metra Rajská zahrada v Praze 14.

S realizací velkoplošných maleb ve veřejném prostoru se podle GHMP počítá v roce 2021 a 2022. Vítězné návrhy v září vyhlášené umělecké soutěže vybrala porota. Zasedli v ní mimo jiné architektka a urbanistka Anna Beata Háblová, umělecký ředitel festivalu Street Art Communication Košice Viktor Fehér, výtvarník Lukáš Kladívko nebo vedoucí Oddělení správy veřejné plastiky GHMP Marie Foltýnová.

Program Umění pro město začal fungovat ještě v minulém volebním období pod jménem „2 procenta na umění ve veřejném prostoru“ podle toho, že na výtvarná díla v ulicích měla jít dvě procenta z celkových ročních investic města. Program se však v minulém období nerozjel. Současná radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) v roce 2019 nechala jmenovat komisi, která zpracovala novou metodiku programu spojenou i s jeho přejmenováním. Program, jehož garantem je GHMP, byl zřízený kvůli oživení veřejného prostoru. Jeho cílem je rovněž obnovit kontakt veřejnosti se současným uměním a poskytnout prostor pro seberealizaci umělců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto TSK Praha

Štítky ČR, výtvarné, správa, Praha, TSK, GHMP, umění, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, soutěž, veřejné prostranství, Galerie hlavního města Prahy, Thomayerova nemocnice, Anna Háblová, Lukáš Kladívko, Hana Třeštíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velkoformátové obrazy ozdobí vybrané podchody v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.