Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražské městské policii chybí do ideálního stavu 367 lidí. Nábor se nám nedaří, říká ředitel

Pražské městské policii chybí do ideálního stavu 367 zaměstnanců, má jich 2153. Nejvíce strážníků je ve věku 41 až 50 let. S nedostatkem strážníků se městská policie potýká dlouhodobě, proto před čtyřmi lety zavedla řadu bonusů. Včera byla v Brožíkově síni Staroměstské radnice oceněna za dlouholetou službu téměř stovka strážníků.

Pro zájemce o práci u městské policie má její vedení například příspěvek na dopravu, bydlení nebo stravu a zvýšila rizikový příplatek. Nástupní plat k městské policii je po absolvování výcviku a započtení bonusů 39 tisíc korun. "Nábor se nám nedaří tak, jak bychom si představovali, přestože v oblasti financí nabízíme nově příchozím i na Prahu velmi solidní částku. V příštím roce bych se chtěl ale ještě více zaměřit na stabilizaci stávajících zaměstnanců. Plány mám a uvidíme, co se nám nakonec podaří prosadit," uvedl ředitel pražských strážníků Eduard Šuster.

V prvním pololetí se městské policii sice přihlásilo 800 zájemců o práci, ale jen 200 se jich zúčastnilo testů a prošlo jimi 47. I tak není jisté, že všichni nastoupí. Někteří to vzdávají kvůli následnému výcviku, a to například kvůli množství legislativy, které musí nastudovat. Roli hrají také konkurenční nabídky na trhu práce.

Za skupinou strážníků ve věku od 40 do 50 let je druhou nejpočetnější kategorie 31 až 40 let. "Slabší je to pak s věkovou kategorií do 30 let. Téměř 80 strážníků máme ve věkové skupině nad 61 let a do 21 let máme tři strážníky," uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Vedení města dnes ocenilo strážníky, kteří odsloužili deset, 15, 20 a 25 let. Dostávají stužky, pamětní listy a finanční odměnu. Při dovršení deseti let služby je to 6000 korun, poté se po pěti letech zvedne vždy o 2000 korun. Dnes bylo oceněno 94 zaměstnanců. "Vytrvat 15, 20 či 25 let v jednom zaměstnaneckém poměru je dnes už něco velmi mimořádného. Navíc v povolání, které je v podstatě nepřetržitou službou druhým a vyžaduje nemalé nasazení a někdy bohužel i oběti," uvedl Šuster.

Zřizovatelem městské policie je hlavní město. Celkový letošní rozpočet městské policie bude zhruba 1,64 miliardy korun.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, policie, ocenění, Praha, obecní policie, Staroměstská radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské městské policii chybí do ideálního stavu 367 lidí. Nábor se nám nedaří, říká ředitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.