Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soutěžní návrhy Cibulky vytvoří pět týmů. Vybrala je Nadace rodiny Vlčkových

Porota vybrala pět týmů architektů, kteří připraví své návrhy v soutěži na novou podobu usedlosti Cibulka v pražských Košířích vyhlášené Nadací rodiny Vlčkových. Sdělil to dnes mluvčí nadace Mirek Čepický. Do prvního kola soutěže se přihlásilo 48 týmů, vítěze by nadace chtěla vybrat do února příštího roku. Dlouho chátrající usedlost koupila nadace generálního ředitele antivirové firmy Avast Ondřeje Vlčka a jeho manželky Kataríny začátkem letošního roku a plánuje tam otevřít dětský hospic a středisko péče o umírající dětské pacienty.

Soutěžní workshop na podobu Cibulky

Porota složená ze zástupců nadace a odborníků podle mluvčího ze zaslaných portfolií vybrala ateliéry A1 Architects ve spolupráci s AED project, Atelier KAVA, ORA, OV Architekti a Petr Hajek Architekti. „Nebylo to vůbec snadné rozhodování, protože všech 48 týmů poslalo velmi kvalitní podklady. Velice si jejich práce vážíme. Odborníkům ze soutěžní poroty moc děkujeme za výbornou spolupráci, vysoce profesionální diskusi a přístup při posuzování portfolií,“ uvedla ředitelka nadace Ivana Plechatá, která je zároveň také členkou poroty.

Soutěž na podobu usedlosti je koncipována formou takzvaného soutěžního workshopu, tedy v dialogu účastníků s porotou. V porotě zasedlo pět odborníků, manželé Vlčkovi a Plechatá. Vybraných pět architektonických studií bude mít do konce listopadu čas na vypracování návrhů, následovat budou prezentace a možnost je dopracovat na základě doporučení poroty, která následně vybere vítěze.

Rekonstrukce bude stát zhruba 300 milionů

Odhad nákladů na rekonstrukci je podle zadání soutěže 300 milionů korun bez DPH. Plánovaný hospic s 12 lůžky mají na kratší pravidelné pobyty využívat děti s život ohrožujícím onemocněním a jejich rodiny. Dále bude určen dětem, jejichž léčba byla již vyčerpána a potřebují takzvanou paliativní péči na sklonku života. Zároveň bude podle informací nadace část objektu sloužit veřejnosti - vznikne tam kavárna a klubovna nebo společenská místnost pro vzdělávací, společenské či kulturní akce.

Usedlost několikrát obsadili squatteři

O osudu nevyužité usedlosti se jedná od 90. let minulého století, několikrát ji obsadili squatteři. Majitel usedlosti Oldřich Vaníček loni oslovil radnici Prahy 5 s nabídkou odkupu, poté ale změnil názor a začal jednat s jiným zájemcem. Tím se ukázala být právě nadace Vlčkových. Manželé Ondřej a Katarína Vlčkovi v polovině března oznámili, že do své nově vzniklé nadace vložili aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun s cílem mimo jiné právě vybudovat dětský hospic a paliativní středisko.

Vlčkovi navazují na aktivity své šest let fungující charitativní organizace Zlatá rybka, jejímž posláním je plnit přání dětem, které mají život ohrožující onemocnění. Aktiva jejich rodinné nadace pocházejí z Vlčkova čtvrt století trvajícího působení v Avastu, ze kterého se za tu dobu stala úspěšná globální softwarová společnost. Jeho žena Katarína je lékařka působící v mobilním hospici Cesta domů.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto novacibulka.cz

Štítky ČR, památky, stavby, sociální, architektura, Praha, charita, nadace, rodina, soutěž, Ondřej Vlček, Avast Software, Košíře, Ivana Plechatá, Petr Hájek, Oldřich Vaníček, Ora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěžní návrhy Cibulky vytvoří pět týmů. Vybrala je Nadace rodiny Vlčkových  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.