Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Před 90 lety se poprvé otevřela pražská zoo. Nabídne tematický program

Dnes uplynulo přesně 90 let od prvního otevření pražské zoo. Již v dopoledních hodinách začnou velkolepé oslavy, které se ponesou v duchu první republiky. Návštěvníci se budou moct těšit na křest knihy, která mapuje historii zoo, představení nové deskové hry i nových Trojských tolarů, které vydala Státní tiskárna cenin. Každý návštěvník, který dnes přijde do Zoo Praha v kostýmu ve stylu 30. let, dostane u vstupu drobný dárek.

Historické motocykly, flašinetář i workshopy swingu

Připomínáme si v letošním roce už 90 let od otevření Zoo Praha. Přesněji od otevření jejího staveniště – což však nemění nic na tom, že právě tehdy prošli jejími branami první návštěvníci. Po desetiletích debat, sporů a příprav tak naše hlavní město konečně získalo svou zoologickou zahradu,“ uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Podle něj je s touto událostí spojeno především jméno prvního ředitele Jiřího Jandy, který založení a budování zoo zasvětil značnou část svého života.

Návštěvníkům přiblíží pražská zoo svou proměnu za devět dekád své existence. Celý areál zoo se dnes vrátí do stylu 30. let. Velcí i malí návštěvníci se budou moct těšit na historické motocykly s tehdejší pojízdnou reklamou, flašinetáře i workshopy swingového tance nebo tematický fotokoutek. Poblahopřát ke kulatému jubileu přijde pražské zoo řada známých osobností, jako je herec Tomáš Töpfer, Veronika a Biser Arichtevovi, zástupci zřizovatele, bývalí zaměstnanci a další.

Podle Bobka je zoo nesmírně složitý organismus, který by nefungoval bez chovatelů, kurátorů nebo veterinářů, ale tak bez údržbářů, pokladních, kuchařů nebo uklízeček. „A tak bych nyní, u příležitosti 90. výročí otevření Zoo Praha, rád vyslovil své poděkování všem, kdo pro ni s nasazením, poctivostí a loajalitou pracovali v minulosti, stejně jako těm, kdo pro ni pracují dnes,“ dodává Bobek.

Bohatý program pro malé i velké

Od 10:15 do 10:45 bude na programu swingové taneční vystoupení tanečního studia ZIG-ZAG tap & swing a workshop u Vzdělávacího centra. Poté bude následovat průvod od Vzdělávacího centra k divadlu Archa spolu se členy spolku Chůdadlo v dobových kostýmech.

Od 11 do 12 hodin bude na programu živý přenost pořadu Tobogán Českého rozhlasu Dvojka z divadla Archa. Od 13 hodin pak začne oslava 90. výročí založení pražské zoo a křest knihy Zoo pro hlavní město. O hodinu později se bude křtít desková hra s názvem Po stopách v Zoo Praha. Samotnou hru pokřtí samec lachtana jihoafrického Meloun. Pro návštěvníky bude připravena i soutěž o několik deskových her.

Od 15 hodin pak bude představen Trojský tolar, který byl vydán Státní tiskárnou cenin v Údolí slonů. A nakonec od 15.15 do 15.35 bude na programu workshop swingového tance u Vzdělávacího centra.

Ohodnoť článek

Foto archiv Zoo Praha

Štítky zoo, Praha, výročí, společnost, 90 let, ZOO Praha, desková hra, Státní tiskárna cenin, První republika, slavnost, styl, představení, Divadlo Archa, Jiří Janda, Tomáš Töpfer, kniha, Český rozhlas 2 Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 90 lety se poprvé otevřela pražská zoo. Nabídne tematický program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.