Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obětem trestných činů pomáhá Bílý kruh bezpečí již třicet let

Sdružení Bílý kruh bezpečí (BKB) bylo zaregistrováno přesně před 30 lety, a to 4. září 1991. Od té doby jeho pracovníci pomáhají obětem trestných činů, jako jsou znásilněné ženy, sexuálně zneužívané děti, vážně zranění po napadení nebo pozůstalí po zavražděných. Kromě přímé pomoci se BKB podílí také na prevenci kriminality a usiluje o zlepšení práv a postavení poškozených v trestním řízení. BKB má celkem třináct pracovišť a jeho služby jsou bezplatné a diskrétní. Osobní kontakt zajišťuje dvojice poradců, právník a psycholog. Pro BKB pracuje téměř 350 právníků a psychologů, a to na bázi dobrovolnické práce.

Bílý kruh bezpečí pomáhá při řešení praktických záležitostí i při terapii

Organizace je obětem kriminálních činů schopna pomoci při řešení praktických záležitostí, terapiích, finančním příspěvkem nebo podporou při kontaktu s úřady. Pracovníci BKB rovněž vyjíždějí do nemocnic ke zraněným obětem nebo do místa bydliště pozůstalých.

Bílý kruh poskytuje také přeshraniční pomoc a zájem o jeho služby každoročně roste. Organizace je spjata s řadou úspěšných zákonodárných iniciativ, mimo jiné přispěla k přijetí zákona na ochranu před domácím násilím.

Na úplném počátku BKB stála v roce 1991 první porada, která se uskutečnila v Praze. Poté následovaly Olomouc, Brno, Ostrava, Plzeň, Pardubice, Liberec, České Budějovice a Jihlava. Sdružení začalo o rok později spolupracovat s Kanceláří prezidenta republiky na prevenci kriminality. V roce 1993 pak provedlo výzkum šikany na základních školách v Česku a v roce 2001 uspořádalo celostátní billboardovou kampaň o domácím násilí. V roce 2015 vznikla díky jeho iniciativě bezplatná a nonstop Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí.

Linka pomoci obětem kriminalisty a domácího násilí 116 006.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky ČR, sociální, kriminalita, Bílý kruh bezpečí, domácí násilí, Kancelář prezidenta republiky, Česko, trestný čin, Praha, Brno, Plzeň, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obětem trestných činů pomáhá Bílý kruh bezpečí již třicet let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.