Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Emisní povolenky ohrožují ceny obecního tepla. Vlastníci domů přitom mohou přejít na tepelná čerpadla, aniž by museli investovat

PR článek

Obecní teplo bude v budoucna nejspíš výrazně zdražovat. Může za to strmý nárůst emisních povolenek, které vydává Evropská unie. Pro teplárny napříč republikou jde o existenční problém. Majitelé domů a společenství vlastníků bytových jednotek mají však možnost přejít na nový způsob odběru tepla, který se v posledních letech stává úspěšným fenoménem - tepelná čerpadla. A nemusí přitom investovat ani korunu.

Teplárny bijí na poplach

Během jara letošního roku došlo v Evropské unii k dramatickému zvýšení ceny emisních povolenek. Ceny se poprvé přehouply přes hranici 50 euro za tunu vypuštěného CO2. Teplárny po celém Česku bijí na poplach, stoupající ceny povolenek jsou pro ně neúprosné. Větší zdražení tepla si nemohou dovolit, hrozí totiž hromadné odpojení domácností od dodávek tepla.

Šéf výkonné rady Teplárenského sdružení Tomáš Drápela v tomto ohledu hovoří o „katastrofě“ a dopad vývoje trhu s povolenkami na české teplárenství hodnotí jako drtivý. „Teplárny se budou zavírat, cena povolenky už od 48 eur je pro ně neúnosná. Nějakou dobu je mohou dotovat akcionáři, ale těžko to někdo bude dělat dlouhodobě,“ říká. 

Strmý nárůst cen emisních povolenek totiž ovlivňuje také cenu elektřiny. Velké teplárny zásobující 1,2 milionu domácností v Česku se tedy potýkají s problémem, jak udržet cenu tepla na přijatelné úrovni. Zdražování totiž povede k houfnému odpojování domů od centrálního zásobování teplem, kvůli tomu hrozí rozpad celého systému.

Pozor na energetické šmejdy

Teplárny jsou firmy jako každé jiné. Sledují svůj zisk a logicky tak, že bojují o své zákazníky. Často tak cílí přímo na samotné vlastníky bytových domů a bytových jednotek. Nabízí nové smlouvy se slevou, jež však zavazují k odběru tepla na dlouhé roky dopředu. V případě předčasného odstoupení od smlouvy může přitom vlastníkům hrozit tučná pokuta.

Při hledání levnějších cest k dodávkám tepla je ale potřeba mít se na pozoru před nepoctivými dodavateli energií, tzv. energetickými šmejdy. Zejména zprostředkovatelé energií jsou trnem v oku Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ).  Zatímco dodavatelé energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ, zprostředkovatelům stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda a dohled nad prací mají pouze obecný. 

„Obezřetnost je tedy na místě a vy byste měli vědět, zda se bavíte přímo s dodavatelem, nebo s někým, kdo jen přeprodává nabídky dodavatelů," říká Michal Fiala, jednatel společnosti KUFI INT, která je výrobcem a dodavatelem tepelných čerpadel AC Heating„To platí samozřejmě i v případě tepelné energie. Žádné smlouvy po telefonu, netransparentní nabídky a nátlak," dodává.

Vzduch zdražit nemůže

Licencovaným dodavatelem energie může být vedle teplárny i výrobce a dodavatel tepelných čerpadel, což je právě příklad společnosti AC Heating s.r.o. „Vlastníme licenci na dodávky tepelné energie a jsme pod dohledem ERÚ," ubezpečuje Fiala.
Tepelná čerpadla jsou technologickým fenoménem posledních let. Jejich obliba roste jak mezi majiteli rodinných domů, tak vlastníky bytových jednotek. Zároveň jde o ekologický bezemisní zdroj tepla, díky čemuž nebude do budoucna nikdy ohrožen cenou emisních povolenek. 

Zdražení se u tepelných čerpadel může projevit maximálně při zvýšení cen elektřiny. „Cenu tepla z tepelných čerpadel však ovlivní maximálně do jedné třetiny, zbytek je totiž zadarmo z okolního prostředí – vzduchu," vysvětluje Fiala.

Vlastní investice nebo pronájem s možností pozdějíšho odkupu

Majitelé bytových domů nebo společenství vlastníků mají při sázce na úspornější a ekologičtější tepelná čerpadla dvě možnosti. Do systému mohou investovat své finance (či za pomocí úvěru), návratnost takové investice se pohybuje v jednotkách let, přičemž běžná životnost tepelných čerpadel je minimálně dvacet let.

Druhou možností je pronájem celého systému, navíc s možností pozdějšího odkupu. „Funguje to tak, že si od majitelů v domě pronajmeme prostory a vybudujeme domovní kotelnu s tepelnými čerpadly na naše náklady. Kotelnu budeme provozovat a dodávat obyvatelům teplo stejným způsobem, na který byli doposud zvyklí," popisuje odborník na tepelná čerpadla Jiří Polívka. „Veškeré náklady na odpojení, vybudování a následný provoz domovní kotelny neseme my. Obyvatelé pouze odebírají levnější teplo a rozhodují o topné sezóně," doplňuje.

Takto odebírané teplo je v porovnání s připojením na teplárenský systém stále levnější. Vlastníci však mají možnost spořit ještě výrazněji. „Obrovskou výhodou kotelny od AC Heating je také možnost jejího následného odkupu. Kdykoliv vlastníci mohou rozhodnout a šetřit místo 10 % třeba i více než 60 %," říká Polívka.

Zmiňuje přitom případ bytového domu v Praze, kde využívají obyvatelé vlastního systému tepelných čerpadel už od roku 2019. Úspora je velmi citelná: oproti odběru energie z tepláren ušetří každý rok necelých 400 tisíc korun. Návratnost zhruba 2,6 milionové investice se tak pohybuje mezi šesti a sedmi lety.

„Technologii AC Heating doporučujeme. Velký benefit vidíme vtom, že si můžeme vše regulovat podle svých potřeb, což pomáhá úsporám zejména v době velkých výkyvů teplot," říká předseda SVJ pražského bytového domu Tomáš Jachek. „A i chladnější zimy prověřily, že úspory jsou realizovatelné i při velmi nízkých teplotách," uzavírá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky teplárny, zdražení, emisní povolenky, tepelná čerpadla, kufi int, ac heating, teplo, tepelné čerpadlo, emisní povolenka, Evropská unie, Energetický regulační úřad, Česko, Jiří Polívka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emisní povolenky ohrožují ceny obecního tepla. Vlastníci domů přitom mohou přejít na tepelná čerpadla, aniž by museli investovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.