Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na koupališti Džbán platí zákaz koupání. Ve vodě jsou sinice

Na koupališti Džbán v Praze platí kvůli sinicím od čtvrtka zákaz koupání. Podle hygieniků hrozí koupajícím se lidem akutní poškození zdraví. Masový výskyt sinic ukázaly vzorky i ve vodě na přehradě v Hostivaři. Koupání tam zakázané zatím není, vyvarovat by se mu však měly zvláště děti a těhotné ženy. Zdraví ohrožující bakterie jsou i v rybníce Šeberák. Vyplývá to z aktuálních informací na webu pražské hygienické stanice, jejíž pracovníci v metropoli dlouhodobě monitorují sedm přírodních koupališť.

Kvalita vody ve Džbánu se zhoršila na začátku srpna

Kvalita vody v nádrži Džbán na Litovickém potoce se zhoršila na začátku srpna. Ještě v polovině července byla voda v nádrži o výměře 18 hektarů zcela čistá, vyplývá ze závěrů kontrol hygieniků. Ve druhém prázdninovém měsíci se sinice přemnožily a ve vodě se začal tvořit takzvaný vodní květ. Ten vytváří zdraví škodlivé zelené bakterie, které se shlukují do kašovité hmoty u hladiny.

Zdraví ohrožující bakterie jsou letos i v rybníce Šeberák na okraji Kunratic. V tomto roce je tam analyzované vzorky vody prvně odhalily v polovině července, v témže období jako loni. Voda v rybníce, který hlavní město koupilo od soukromého vlastníka v roce 2017, nicméně vykazuje lepší vlastnosti než v minulých letech. V roce 2019 nechala Praha Šeberák odbahnit a rekonstruovat, což mělo vliv na kvalitu vody v desetihektarovém rybníce. Opravy se týkaly výpustného zařízení a hráze.

Sinice jsou i na dalších místech

V přehradní nádrži vybudované v roce 1963 na potoce Botiči v Hostivaři se sinice objevují každoročně. Letos byla voda v této největší vodní ploše v Praze nejméně od května zakalená, od konce července tu hygienici koupání kvůli sinicím nedoporučují. Vyvarovat by se ho měli zvláště alergici, děti, těhotné ženy a lidé s oslabeným imunitním systémem. Těm totiž sinice mohou způsobit vyrážky na kůži, zarudlé oči, rýmu i dýchací obtíže. Výskytu sinic v této vodní ploše nezabránilo odbahnění nádrže před deseti lety ani instalace speciálních čističek. Vysílaly ultrazvuk, který rozechvíval buněčné stěny sinic a rozbíjel je.

Letos ani loni už vysílače instalovány nebyly. Podle dřívějšího vyjádření specialistky vodních toků Martiny Buchtíkové z odboru ochrany prostředí hlavního města se ukázalo, že na Hostivařské přehradě tato zařízení dostatečně nefungují. Potvrzuje to fakt, že v roce 2019, kdy čističky ve vodě byly, hygienici kvůli přemnoženým sinicím koupání zakázali stejně jako v době před instalací techniky.

Čistá voda je v rybníku Motol, v nádrži Divoká Šárka a na koupališti Lhotka

Zcela čistá je nyní voda v rybníku Motol, v nádrži Divoká Šárka v údolí Šáreckého potoka a v koupališti s přírodním čištěním vody Lhotka. S výskytem mikrobů ve vodě se v této sezoně potýká biotop v Radotíně, jehož zřizovatelem je městská část Praha 16.

Pražské venkovní bazény a koupaliště mají letos podle vyjádření provozovatelů problémy s nízkou návštěvností. Podíl na tom má zejména nestálé počasí a opatření spojená s pandemií covidu-19. Týká se to i Hostivařské přehrady, uvedla koordinátorka provozu Petra Laňková. Podobně se vyjádřili i vedoucí provozu koupaliště Džbán Miloš Paprocký a provozovatel koupaliště v Motole Milan Kirlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koupaliště Džbán

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Praha, koupání, Džbán (geomorfologický celek), rybník, Hostivař, Šeberák, Krajská hygienická stanice, Motol, Divoká Šárka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na koupališti Džbán platí zákaz koupání. Ve vodě jsou sinice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.