Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Setkání čertů, Mikulášů a andělů na Staroměstském náměstí přilákalo tisíce lidí

Setkání čertů, Mikulášů a andělů, které se včera uskutečnilo pod názvem Andělské Vánoce na Staroměstském náměstí v Praze, přilákalo tisíce lidí. Davy dospělých i dětí se od odpoledne proplétaly mezi stánky s občerstvením pod 22 metrů vysokým vánočním stromem. Pořadatelé pro ně připravili soutěže, zpívání koled a další hry a zábavy. Pořadatelé pro děti připravili příběh čertíka Albertíka. Program zakončil vánočními písněmi pěvecký sbor Triangl se svými sólisty.

Svařák a svítící rohy

V chladném počasí byli v obložené prodavači svařeného vína, na odbyt šly také svítící čertovské rohy. Pokud se mezi lidmi objevili Mikuláši, čerti a andělé, byli hned obklopeni množstvím lidí. Masky čertů občas budily mezi dětmi hrůzu.

V Nizozemsku zlobivé děti netrestá čert, ale Černý Petr. Tradiční společník tamního svatého Mikuláše je však v posledních letech terčem ostré kritiky. Aktivisté tvrdí, že se jedná o rasistickou postavu, protože představuje karikaturu lidí s tmavou barvou pleti. Mezi Petrovými zastánci a odpůrci dochází dokonce k násilným střetům.

Postavy Mikuláše, anděla a čerta včera v předvečer svátku svatého Mikuláše tradičně vyrazily do ulic měst a obcí, aby postrašily a obdarovaly děti. V metropoli se ráno uskutečnila Mikulášská nadílka pro ptáky, kterou pro děti ze základní školy uspořádala Česká společnost ornitologická v oboře Hvězda. Odpoledne se v prostoru Pražské křižovatky konal Mikulášský charitativní bazar Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Společnost Pražské Benátky ve spolupráci s Muzeem Karlova mostu zorganizovala plavba lodí na Vltavě Čerti na Čertovce.

Biskup Mikuláš zachraňoval nespravedlivě obviněné

Mikulášská nadílka se připomíná od středověku a je rozšířena po celém světě. Biskup Mikuláš, ochránce víry před pohanstvím, zachránce nespravedlivě obviněných a patron mnoha profesí a řemesel, patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství. V Česku přežil i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány. Po pádu komunismu neohrozil Mikuláše ani Ježíška americký Santa Claus.

Mikuláš se narodil kolem roku 280 v Turecku do rodiny bohatých křesťanů a po smrti svých rodičů velkou část majetku rozdal chudým. Jako mladík se stal biskupem v Myře, dnešní Demre v Turecku, kde také kolem roku 345 zemřel a byl pohřben. Dodnes je tento svatý uctíván mimo jiné jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků či dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterodamu či italského Bari. Právě v Bari v bazilice sv. Mikuláše jsou uloženy údajné Mikulášovy ostatky. V 11. století je tam přenesli italští piráti, kteří je uloupili v Turecku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky setkání, čerti, andělé, Mikuláš, Staroměstské náměstí, Praha, svatý Mikuláš, Vánoce, Turecko, Nizozemsko, Václav Havel, Santa Claus, Bari, Myra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Setkání čertů, Mikulášů a andělů na Staroměstském náměstí přilákalo tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.