Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začíná festival Open House Praha. O víkendu otevře desítky nepřístupných staveb

V hlavním městě dnes v náhradním termínu začíná festival Open House. Od pondělí se koná doprovodný program a o víkendu, kdy bude festival vrcholit, se otevřou desítky běžně nepřístupných budov. Mottem letošního ročníku festivalu je Architektura pro všechny. Prohlídky budov jsou tak určeny pro širokou veřejnost, a to včetně lidí se zrakovým či sluchovým postižením.

Palác ARA i desítky dalších architektonických lákadel

Jedním z největších lákadal již sedmého ročníku festivalu je podle pořadatelů palác ARA. Mnozí lidé si funkcionalistický palác z 30. let 20. století na rohu Perlové ulice pamatují jako ochodní dům Perla.

Open House je největší světová architektonická akce, kterou ročně navštíví více než 800 tisíc lidí. Součástí sítě Open House Worldwide je pak 46 zemí z celého světa. 

Výrazným prvkem této stavby je zaoblené skleněné nároží. Při stavbě byla použita technologie ocelového skeletu, stejně jako u newyorských mrakodrapů, a díky této své ocelové síle tak přežil dva požáry. „V paláci se pro návštěvníky otevřou dvě patra coworkingového prostoru HubHub a návštěvníci si kromě prohlídky designového řešení sdílených kanceláří budou moci vychutnat i nádherné výhledy z teras,“ uvedla ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Letošním ročníkem festivalu chtějí pořadatelé také připomenout 150. výročí narození zakladatele české moderní architektury –⁠ Jana Kotěry. Open House tak zpřístupní řadu jeho významných pražských staveb, například Trmalovu vilu ve Strašnicích, Laichterův dům na Vinohradech nebo Vršovickou vodárnu v Michli. „Jakmile to situace dovolí, pozveme zájemce nejen do budov, ale i na procházky městem. Společně s architektem Zdeňkem Lukešem uvedeme také přednáškový cyklus věnovaný Kotěrovi a jeho odkazu,“ dodala Šenkyříková.

Podívejte se na fotogalerii a reportáž z minulého ročníku festivalu.

FOTO: Festival Open House Praha nabídl o víkendu vstup do téměř sedmdesáti uzavřených objektů

Vodárenská věž na Letné, Divadlo Na zábradlí, Quadrio nebo Desfourský palác. Všechny tyto stavby a mnohé další měli možnost lidé o víkendu 5. a 6. září navštívit zdarma. Veřejnosti bylo otevřeno téměř sedm desítek pražských objektů, které jindy...

Ohodnoť článek

Foto

Štítky ČR, architektura, festival, Praha, Open House, Open House Praha, palác, Palác ARA, den otevřených dveří, Jan Kotěra, Zdeněk Lukeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná festival Open House Praha. O víkendu otevře desítky nepřístupných staveb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.