Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Studentský projekt Mapamátky se spojil s CAMPem. Společně představili tvorbu architekta Pragera

Studentský projekt Mapamátky přichází s novou, již sedmou, procházkovou trasou. Ta vznikla ve spolupráci s Centrem architektury a městského plánování (CAMP). Procházka zájemce zavede k nejznámějším dílům českého architekta Karla Pragera, a to nejen v centru Prahy, ale také na periferiích města. Nová trasa byla uvedena v úterý 27. července.

Nová trasa po stopách architekta Karla Pragera

Projekt Mapamátky, o kterém Drbna psala nedávno, má za cíl mapovat pražskou architekturu a přiblížit ji široké veřejnosti, a to pomocí tematických vycházek. Autoři přicházejí s novou, v pořadí již sedmou, tematickou trasou. Ta vychází ze spolupráce s Centrem architektury a městského plánování (CAMP). 

Chceme dělat obsah pro lidi, říkají zakladatelé projektu Mapamátky, který popularizuje pražskou architekturu

Studentský projekt Mapamátky, který vznikl v reakci na protikoronavirová opatření, má za cíl popularizovat pražskou architekturu a je zaměřený na individuální procházky po metropoli. Pražská Drbna se rozhodla setkat s některými členy týmu a...

Manažerka Mapamátek Marie Zákostelecká uvedla, že CAMP jejich spolek oslovil s nabídkou, zda by pro ně v rámci letního programu nepřipravili trasu takzvaně na míru, a tak vznikl nápad na trasu po architektuře Karla Pragera. CAMP totiž právě v jedné z jeho budov sídlí.

Texty k nové Pragerově trase vznikaly podle článků Jiřího Jaroše, který je nejen zaměstnancem CAMPu, ale také nadšencem Pragerovy tvorby. Společně se zástupci Mapamátek proto vedl komentovanou procházku. I když bylo předem avizováno, že se bude komentovaná prohlídka konat pouze v jednom termínu, organizátoři přidali ještě druhý termín, který je naplánovaný na úterý 17. srpna.

CAMP můžeme najít v budově Pragerových kostek, které zmíněný architekt navrhl na přelomu 60. a 70. let minulého století. Jeho tvorba výrazně ovlivnila tvář Prahy a je tak pro nás důležité si ji připomínat a přibližovat ji lidem,“ dodává Zákostelecká.

Na webu Mapamátek je trasa dostupná od úterý 27. července a v ten samý den proběhla i komentovaná procházka od 18 hodin.

Pragerova trasa se od klasických procházek projektu odlišuje tím, že se zaměřuje výhradně na dílo jednoho konkrétního architekta. Ostatní se totiž zabývají například tématy prázdných domů, ukazují filmové lokace nebo pražské kostely 30. let 20. století.

Šest kilometrů dlouhá vycházka zavede návštěvníky k Všeobecné fakultní nemocnici i k Nové scéně ND

Nejnovější procházka měří necelých šest kilometrů a začíná v sídle CAMPu, v Pragerových kostkách, a končí u smíchovské pobočky Komerční banky. Účastníky provede cestou například kolem Centrální kotelny v areálu Všeobecné fakultní nemocnice, budovy bývalého Federálního shromážděn, Nové scény Národního divadla nebo porodnice U Apolináře. Návštěvníci tak budou mít možnost poznat několik staveb, které architekt navrhoval v druhé polovině minulého století.

Porodnice U Apolináře patří mezi nejdéle nepřetržitě fungující porodnice na světě. Otevřena byla v roce 1875

Porodnice U Apolináře je zdravotnické zařízení, které se nachází v Apolinářské ulici na Novém Městě v Praze 2. Budova zemské porodnice pochází z let 1865–1875 a postavil ji přední český architekt Josef Hlávka. Inspirací pro stavbu se mu staly...

Návštěvníci se u Pragerovy trasy (stejně jako u ostatních) dozví o tipech na výlet i mimo ni. Mapamátky konkrétně v tomto případě doporučují Makromolekulární ústav Akademie věd České republiky u sídliště Petřiny či Pragerovu vilu v Braníku. „Právě tyto dvě zastávky ocení podle nás zejména architektoničtí fajnšmekři, kteří se nezajímají pouze o Pragerovy stavby v centru Prahy,“ říká Zákostelecká.

Ohodnoť článek

Foto CAMP - Centrum architektury a městského plánování

Štítky Mapamátky, Praha, architektura, reportáž, Prager, architekt, Karel Prager, projekt, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Drbna.cz, Jiří Jaroš, Národní divadlo v Praze, Akademie věd České republiky, Komerční banka, plánování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentský projekt Mapamátky se spojil s CAMPem. Společně představili tvorbu architekta Pragera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.