Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Porodnice U Apolináře patří mezi nejdéle nepřetržitě fungující porodnice na světě. Otevřena byla v roce 1875

Porodnice U Apolináře je zdravotnické zařízení, které se nachází v Apolinářské ulici na Novém Městě v Praze 2. Budova zemské porodnice pochází z let 1865–1875 a postavil ji přední český architekt Josef Hlávka. Inspirací pro stavbu se mu staly budovy porodnic ve významných evropských městech, jako je Paříž nebo Vídeň. Budova je postavena v severoněmeckém novogotickém slohu a patří mezi nejdéle nepřetržitě fungující porodnice na světě. Je chráněnou kulturní památkou.

Zázemí kanovnického domu přestalo pro potřeby porodnice stačit

Předchůdkyní nynější porodnice, která byla dříve označována jako Zemská, byla od roku 1789 porodnice veřejná. Nacházela se rovněž v Apolinářské ulici, a to v barokní budově bývalého kanovnického domu při chrámu svatého Apolináře číslo popisné 447. Porodnice byla určena pro anonymní porody a byl při ní také zřízen nalezinec. Rodily zde tedy chudé ženy, které mohly ihned po porodu své dítě odložit.

Postupem času však přestalo zázemí kanovnického domu pro potřeby porodnice stačit a mnoho rodiček umíralo na infekci. Postupně se začaly pronajímat i další domy, které porodnici sloužily. Hrabě Thun-Hohenstein poté v roce 1862 rozhodl o vybudování Královské české zemské porodnice, která měla stát Na Větrově. Již při architektonickém zadání byla nutná řada přísných hygienicko-preventivních opatření, aby se zamezilo šíření infekce a jejím fatálním následkům. Stavba například musela být z režných, neomítnutých cihel, protože se věřilo, že jsou z hlediska přenosu infekce bezpečnější.

Inspirace v Paříži i ve Vídni

V budově porodnice byla zřízena také dvě luxusní tajná oddělení se zvláštními vchody, a to přímo z ulice. Zde mohly v tajnosti porodit šlechtické a měšťanské dcery, které neplánovaně přišly do jiného stavu.

V letech 1865–1875 budovu navrhl a poté postavil přední český architekt a stavitel Josef Hlávka (1831–1908). Inspiraci pro novou porodnici čerpal v porodnicích v Bruselu, Paříži a Vídni. Rovněž prostudoval dostupnou lékařskou literaturu o porodnictví, jelikož chtěl, aby místo co nejvíce vyhovovalo svému účelu.

Co se týče vnějšího vzhledu, tak pro něj Hlávka zvolil severoněmecký novogotický sloh. Navrhl stavbu, která byla tvořena soustavou šesti pavilonů s jedenácti trakty a s vnitřním obdélníkovým nádvořím. V případě potřeby umožňoval tento pavilonový systém uzavřít jednotlivé části budovy a tím zamezit šíření infekce. Právě půdorys budovy vychází z dispozic středověkých kláštěrů s rajským dvorem.

Nejzajímavější část budovy z pohledu architektonického je kaple sv. Kříže

Součástí porodnice je architektonicky nejzajímavější část budovy, a to kaple sv. Kříže. Ta je umístěna v prvním patře nad vstupním vestibulem. Prostor této kaple je tvořen hvězdicovou sklípkovou klenbou. Nachází se zde mramorová křtitelnice, mramorový oltář nebo novogotická dubová zpovědnice a kůr s varhanami.

Od 50. let 20. století kaple přestala vinou společenských změn sloužit svému původnímu účelu a stalo se z ní skladiště. V roce 1997 byla kaple zrestaurována a ve stejné době v ní byla slavnostně odhalena socha Josefa Hlávky od akademického sochaře Josefa Mařatky.

Porodnice byla zasažna při bombardování během druhé světové války

V průběhu stavby porodnice došlo k nečekaným komplikacím, jelikož Josef Hlávka v roce 1870 pravděpodobně vlivem nadměrného pracovního nasazení částečně ochrnul. Byl proto odkázán na pojízdné křeslo a přesídlil z Prahy na svůj zámek v Lužanech, kde se léčil. Odtud stavbu řídil prostřednictvím stavitele Čeňka Gregora (1848–1917).

Slavnostní otevření budovy se konalo v dubnu 1875 a informaci o prvním zde narozeném dítěti tehdy přinesly Národní listy 28. dubna 1875.

V období druhé světové války, konkrétně 14. února 1945, byla při bombardování Prahy částečně zasažena i budova porodnice.

V době svého vzniku jedna z největších a nejmodernějších nemocnic v Evropě

Od 90. let 20. století v budově probíhá po etapách přestavba jejích interiérů. V přízemí jsou umístěna oddělení gynekologie a gynekologické operační sály, v prvním patře pak porodnická oddělení, porodnické sály a neonatologie.

V současné době slouží budova Gynekologicko-porodnické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V oblasti léčebně-preventivní péče Hlávkova budova zastřešuje největší pracoviště v České republice. V roce 2007 byla po náročné rekonstrukci otevřena nová oddělení šestinedělí, onkologie a ultrazvuku neboli Centrum fetální medicíny.

Již v době svého vzniku byla tato porodnice jedna z největších a nejmodernějších v Evropě. Původní plánovaná kapacita byla tři tisíce porodů ročně. Nyní se však v Apolináři každý rok narodí průměrně kolem čtyř a půl tisíce dětí.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wendy Zimmerová, vfn.cz | Zdroj apolinar.cz

Štítky architektura, Praha, stavby, Praha 2, Nové Město, Porodnice Apolinář, Josef Hlávka, Paříž, Vídeň, dům, kaple, infekce, druhá světová válka, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porodnice U Apolináře patří mezi nejdéle nepřetržitě fungující porodnice na světě. Otevřena byla v roce 1875  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.