Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kam o víkendu? Podívejte se na pět nejkrásnějších míst ve Stromovce

Vedou vaše víkendové procházky stále dokola do lesa za domem? Vyrazte s Drbnou objevovat nová pražská zákoutí. Každý týden pro vás připravujeme inspiraci na procházku po Praze i jejím okolí. Tento týden se podíváme na pražskou Stromovku.

Stromovka neboli Královská obora je známý pražský park. Je ale tak rozsáhlý a pestrý, že možná skýtá zákoutí, která ještě neznáte.

1. Okolí Výstaviště

Do parku se nejlépe dostanete od Výstaviště Holešovice, kam jezdí tramvaje z Vltavské i z Anděla. Už budova Výstaviště je sama o sobě impozantní. Za ní se pak skrývá celý areál plný míst pro sportovní a kulturní aktivity. Kromě několika divadelních scén a bazénu tu najdete i třeba různá zařízení pro venkovní posilování a fitness.

V těsné blízkosti Výstaviště stojí Planetárium, které nabízí pozorování oblohy pro děti i dospělé, ale i divadelní představení s vesmírnou tematikou nebo různé výstavy.

2. Šlechtova restaurace

Střed Stromovky patří Šlechtově restauraci. Budova, vystavěná už v sedmnáctém století a zrekonstruovaná o dvě stě let později do novogotického stylu, je kulturní památkou. Dříve se jí říkalo Dolní letohrádek a stála na břehu rybníka. Ten byl později nahrazen několika menšími a z letohrádku se stala restaurace. Nejvýznamnějším provozovatelem stravovacího zařízení tu byl Václav Šlechta, který si ji pronajímal od roku 1882 až do druhé světové války. Po něm se taky stavba dodnes jmenuje.

Od šedesátých let budova chátrala, podepsaly se na ní také povodně v roce 2002. Od roku 2017 tu probíhala masivní rekonstrukce a příští rok by měla být restaurace znovu zpřístupněna veřejnosti.

Zatím se ale můžete pokochat okolím stavby. Před ní se rostou okrasné květiny a prostor přímo vybízí k odpolední procházce. Nedaleko se nachází i ústí Rudolfovy štoly. Tento tunel vedoucí ze Stromovky až k Vltavě nechal vybudovat Rudolf II. a původně sloužil k zásobování rybníku vodou z řeky.

3. Jezírka

V těsné blízkosti Šlechtovy restaurace se návštěvníkům naskytne pohled na sestavu okrasných jezírek, potoků a lávek. Ať už na místo dorazíte ve dne nebo při západu slunce, odměnou vám jistě bude krásný zážitek.

Zábavu si tu najdou i děti; jedno z jezírek je možné přeplavit na dřevěném voru, pomocí kterého se dostanete na osamocený ostrůvek.

4. Atypické dětské hřiště a přírodní scenerie

I když se může na první pohled zdát, že Stromovka je upravený park, má i své lesnatější a divočejší části.

Pokud do areálu vstoupíte z jižní strany od Letenského náměstí, přivítá vás úplně jiný výhled. Dětské hřiště s plastikami Olbrama Zoubka a Evy Kmentové ze šedesátých let je tu zasazeno mezi stromy. Cesta lesíkem k restauraci se pak stáčí přes vlakovou trať a z kopce.

5. Poklidný les

Lesnatá plocha se nachází i na druhé straně Stromovky. Směrem k Troji přibývá stromů, ale i sportovců, kteří si sem chodí zaběhat.

V parku se nachází veřejné grilovací místo, cyklostezka, a občas tu můžete potkat i koně. Na Císařském ostrově hned za řekou totiž sídlí jízdní policie. Ve Stromovce se zkrátka najde něco pro každého.

Čtete také:

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Stromovka, Královská obora, restaurace, Rudolf II., druhá světová válka, Olbram Zoubek, Eva Kmentová, Holešovice, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Podívejte se na pět nejkrásnějších míst ve Stromovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.