Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Mléčný dezert Kunín Pohár obsahuje pesticid. Výrobce jej stahuje z prodeje

Téměř 400 tisíc kusů mléčného dezertu Kunín Pohár stahuje společnost Lactalis.cz, pod kterou spadají mlékarny Kunín a Klatovy, z trhu. Důvodem je pesticid, který má výrobek podle Státní veterinární správy obsahovat. Lidé by ho neměli konzumovat a v případě, že mají dezert s konkrétním datem výroby doma, mohou ho vrátit v místě nákupu.

Mléčný dezert Kunín Pohár má podle Státní veterinární správy obsahovat stopové množství etylenoxidu. Tento pesticid se podle inspektorů SVS dostal do přídatné látky a není v Evropské unii povolen. V některých třetích zemích se má používat pro regulaci zrání. 

Etylenoxid je velmi reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky, a tudíž není ani hodnotitelná s ohledem na rizika pro zdraví a žádná hladina není pro člověka bezpečná. Používá se jako pesticid k ošetření některých rostlinných komodit,“ uvedli veterináři v tiskové zprávě. O přítomnosti pesticidu se dozvěděli díky systému rychlého varování RASFF.

Stažení výrobku měl podle SVS zahájit sám výrobce z vlastního rozhodnutí. Jde celkem o 385 tisíc kusů mléčného dezertu s příchutí čokoláda, jahoda, borůvka a meruňka a datem spotřeby 21.,22.,23., 27., 28. a 29. července. Opatření se týká jen výrobků s uvedeným datem spotřeby, ostatní nejsou podle SVS nijak dotčeny. 

Doporučujeme výrobky s uvedeným datem spotřeby nekonzumovat a vrátit v místě prodeje. Zde bude vrácena kupní cena i bez předložení pokladního dokladu,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SVS

Štítky Státní veterinární správa, mléčný dezert, Kunín Pohár, pesticidy, dezert, Kunín, pesticid, Státní veterinární správa České republiky, Klatovy, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mléčný dezert Kunín Pohár obsahuje pesticid. Výrobce jej stahuje z prodeje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.