Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Mládě ježury australské roste jako z vody. Je první svého druhu v pražské zoo

Mládě ježury australské, které se asi před čtyřmi měsíci narodilo v pražské zoologické zahradě, nyní váží asi 405 gramů a podle chovatelů se mu daří dobře. Ježura se v zoo v Praze vylíhla zcela poprvé. Odchov tohoto zvířete v prostorách zoo je spíše vzácností. Zoo o tom včera informovala v tiskové zprávě.

Kamery umístěné v noře

Zoo v pražské Troji patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa. Kvůli pandemii covidu-19 však zaznamenala úbytek návštěvníků. Loni do zahrady zavítalo 851 623 lidí, tedy o téměř 605 tisíc méně než v roce 2019. Zoo byla v důsledku protiepidemických opatření 114 dnů uzavřená pro veřejnost a v mnohé další dny roku byl provoz omezený.

Mládě zatím skvěle prospívá, už jsou patrné první ostny. Je pořád aktivnější a matka se o něj velmi dobře stará,“ uvedl chovatel David Vala.

Mládě, které aktuálně měří devatenáct centimetrů, je zatím spolu se svou matkou umístěné v zázemí. Tam jeho vývoj od prvních dní od narození chovatelé sledují na kamerách umístěných v noře. Malou ježuru tak zatím návštěvníci zoo v Troji v expozici zvané Darwinův kráter obdivovat nemohou. K vidění je nicméně jiná dvojice. Do nově vybudovaného pavilonu se ježury, které pražská zoo chová od 50. let 20. století, přesunuly v roce 2020. Do nových prostor se stěhovaly z expozice zvané Indonéská džungle, kterou tito savci obývali od roku 2013. Předtím byl jejich domovem tehdejší Pavilon malých živočichů.

Podle mluvčí pražské zoo Lucie Dosedělové se odchov ježury australské v posledních dvaceti letech podařil pouze třem zoologickým zahradám. V minulém století evropské zoologické zahrady ježury odchovaly jen jedinkrát.

Primitivní savci, kteří snášejí vejce

Ježury patří mezi primitivní savce. Samice snáší vejce, z něhož se zhruba po deseti dnech vylíhne mládě, které se následně vyvíjí ve vaku na matčině břiše. Tam tráví asi osm prvních týdnů života a živí se mateřským mlékem, které olizuje z takzvaného mléčného políčka na břiše matky. Poté, co mládě vyleze z vaku matky, zůstává ještě několik měsíců v hnízdě. Černobílé bodliny, díky nimž jsou ježury podobné ježkům, mají novorozenci ukryté pod kůží a objevují se postupně.

Ve volné případě je možné ježury vidět v Austrálii a Tasmánii, kde obývají kamenité stepi a polopouště. Dospělí jedinci, kteří váží až šest kilogramů, se živí mravenci a termity. Citlivým čenichem vypátrají jejich hnízdo a lepkavým jazykem vtahují hmyz do trubičkovité bezzubé tlamy. V případě ohrožení se ježura většinou zahrabává do země a naježí bodliny. Samci mají navíc na zadních nohou ostruhu, do níž ústí jedová žláza.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Praha, Miroslav Bobek

Štítky ČR, příroda, zábava, Praha, zoo, ZOO Praha, Troja, David Vála, Tasmánie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě ježury australské roste jako z vody. Je první svého druhu v pražské zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.