Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Městská knihovna v Praze otevře na Černém Mostě novou pobočku

V lednu příštího roku plánuje Městská knihovna v Praze otevřít svou první pobočku, kde si čtenáři budou moct knihy půjčovat a vracet jen prostřednictvím samoobslužných zařízení bez asistence knihovníka. Tento samoobslužný knihovní kiosek bude umístěný v prostorách obchodního domu Centrum Černý Most v Praze 14. Samoobslužná zařízení na vrácení knih by do konce září měla být k dispozici ve všech pobočkách. Uvedla to mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

Kiosek bude otevřený sedm dní v týdnu, stejně jako Centrum Černý Most

Knihovní kiosek bude otevřený sedm dní v týdnu v rozsahu otevírací doby Centra Černý Most. Provoz bude většinu doby samoobslužný, ale počítáme i s pár hodinami, kdy tam bude přítomný knihovník,“ uvedla Hanzlíková. Dodala, že nová pobočka bude po svém otevření druhou pobočkou městské knihovny na Černém Mostě. V této části Prahy se už nachází pobočka zvaná Černý Most, která sídlí v ulici Generála Janouška.

Nová pobočka bude v nákupním centru zaujímat plochu 29 metrů čtverečních a vznikne podle návrhu architektů ze studia monom. Registrovaní čtenáři a čtenářky Městské knihovny v Praze tam budou moci knihy sami půjčovat a vracet, samoobslužné bude rovněž například placení pokut za včasné nevrácení vypůjčených knižních titulů.

Samoobslužná zařízení budou na všech pobočkách

Do konce září by podle mluvčí knihovny měla být samoobslužná zařízení na vracení knih nainstalovaná do všech poboček pražské knihovny. Bez pomoci knihovníka je zatím možné knihy vracet na patnácti pobočkách knihovny jako třeba v Sedmičce v Praze 7, v pobočce Dejvice v Praze 6 nebo na pracovišti ve Velké Chuchli. Návratové automaty tam knihovníci nechali nainstalovat většinou v dubnu, kdy se knihovny otevřely po nucené pauze způsobené vládními opatřeními souvisejícími s covidem-19, další přibyly v nedávných dnech. Samoobslužné vracení funguje rovněž v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v Praze 1. Tamní samostatná návratová linka je v provozu od léta 2020.

V plánu je nová pobočka na Petřinách. Čeká se na stavební povolení

Knihovna chce rovněž stavět novou pobočku v pražských Petřinách. Součástí budovy, jejíž podobu navrhli architekti z ateliéru monom ve spolupráci s ateliérem Zavadil, má být komorní sál, venkovní posezení a kuchyňka. Stavba by měla podle dřívějších vyjádření mluvčí knihovny stát asi 170 milionů korun. Oproti plánům ze začátku roku však výstavba podle Hanzlíkové zatím nezačala. „Stále čekáme na vydání stavebního povolení a řízení právě probíhá,“ uvedla k tomu nyní mluvčí. Plán na výstavbu knihovny vznikl zhruba před osmi lety. V roce 2016 vznikl projekt od zmíněných architektů, který získal předloni územní rozhodnutí. O stavební povolení zažádala knihovna v loňském roce.

Třetí největší knihovní fond v Česku

Městská knihovna v Praze, kterou zřizuje hlavní město, má přes čtyřicet poboček a provozuje tři pojízdné knihovny. Ke konci roku 2020 služby knihovny využívalo asi 153 tisíc registrovaných čtenářů. Ti si loni půjčili asi 3,5 milionu papírových knih a 4,1 milionu digitálních dokumentů. V knihovním fondu bylo 1,7 milionu knih, audiovizuálních záznamů a dalších. Jde o třetí největší knihovní fond v České republice po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská knihovna v Praze

Štítky ČR, literatura, stavby, Praha, knihovny, knihovna, kniha, Městská knihovna v Praze, Černý Most, Centrum Černý Most, architekt, Česko, Národní knihovna České republiky, Petřiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská knihovna v Praze otevře na Černém Mostě novou pobočku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.