Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze bojuje o letošní prvenství mezi ekologickými projekty rozvoj vnitrobloků

V Praze dnes proběhlo představení desítky finalistů, kteří budou bojovat o nejlepší český ekologický projekt tohoto roku. Zároveň bylo dnes slavnostně spuštěno hlasování, kterého se může zúčastnit úplně kdokoliv. Široká veřejnost tak rozhodne o tom, který projekt se stane tím nejlepším ekologickým projektem v Česku. Své želízko v ohni má i Praha, je jím spolek Vnitrobloky Bieno, který usiluje o oživení nejen pražských vnitrobloků.

Cílem je ocenit ekologické projekty a nápady

Cílem soutěže E.ON Energy Globe je ocenit projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energie. Jejím prostřednictvím se snažíme zviditelnit takové projekty, které si zaslouží publicitu za svůj inovativní přístup k úsporám energií a ochraně životního prostředí a mohou tak sloužit jako inspirace pro ostatní.

„Téma udržitelnosti, klimatické změny a postoje k životnímu prostředí rezonuje celou společností. Vždyť naším jednáním už teď rozhodujeme, v jakém stavu Zemi předáme našim generacím,“ řekla generální ředitelka společnosti E.ON v České republice Claudia Viohl.

Kategorie: Oheň, Voda, Vzduch, Země a Iniciativa

Soutěž E.ON Energy Globe je vyhlašována v kategoriích Oheň, Voda, Vzduch, Země a Iniciativa. V kategorii Oheň soutěží společnost CIUR se svou tepelnou izolací z recyklovaného papíru s břeclavským start-upem Pikto Digital, který se zabývá digitálním tiskem bez vody.

V kategorii Voda soutěží patentovaná technologie české společnosti, která umožňuje osadit tramvajové pásy ve městech vegetací. Druhým projektem v této kategorii je nová aplikace, která pomáhá zachovat města plná zdravých, neusychajících stromů. Neustále počítá, jaké množství vody potřebuje každý jednotlivý strom, a motivuje uživatele k jejich zalévání.

V kategorii Vzduch soutěží studentský start-up Luftio, který vyvinul chytrý systém pro kontrolu kvality vzduchu ve firmách. Bude bojovat proti webu Fakta o klimatu, který si bere za úkol kultivovat diskusi o klimatické změně a přinášet veřejnosti, novinářům a učitelům kvalitní informace.

Další dva zajímavé projekty proti sobě budou soupěřit v kategorii Země. Prvním z nich je velká pasivní dřevostavba domova pro seniory v Týnci nad Labem, která využívá obnovitelné zdroje energie. Druhým projektem v kategorii Země je první chytrá městská čtvrť, která vzniká na okraji města Židlochovice, její provoz bude navíc uhlíkově neutrální.

Poslední kategorií je Iniciativa. Projekt Třídímolej.cz ukazuje, že všechny potravinářské oleje a tuky používané v domácnosti je možné recyklovat a znovu použít. Posledním finalistou je pražský spolek Vnitrobloky Bieno. Ten chce oživit dvory a vnitrobloky především v městských centrech, které jsou z obytných oblastí nejvíce postižené změnou klimatu.

Vnitrobloky tvoří třetinu našich měst

Za projektem stojí Michal Křivohlávek. „Napadlo nás to, protože vnitrobloky tvoří téměř třetinu našich měst. Jedná se o ohromný prostor a obrovský počet lidí. Už žijeme jinak než před sto lety, kdy vnitrobloky vznikaly, mnoho funkcí, které tehdy vnitrobloky plnily, dnes už neplní a tam jsme objevili skrytou rezervu. Je to často místo, které čeká na nové využití,“ vysvětlil Michal Křivohlávek a dodal, že klíčová je vzájemná spolupráce a komunikace mezi sousedy a obyvateli daných míst.

Aktuálně má Bieno přehled asi o stovce aktivních dvorech a vnitroblocích, které se převážně nacházejí v Praze, přičemž prakticky působí zhruba v polovině z nich. Jen samotná Praha má ovšem vnitrobloků několik tisíc, proto je jedním z hlavních cílů spolku zvednout svou účinnost ze stovky na tisíc.

Hlasování je spuštěno

Hlasovat pro jednotlivé projekty můžete zde. V každé ze šesti kategorií má hlasující jeden hlas. Kdo se hlasování zúčastní, zároveň soutěží o let balónem pro celou rodinu, hodinky PRIM Q 40, poukazy na nákup v Hornbachu a speciální balíček E.ON Energy Globe.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto E.ON,

Štítky soutěž, ekologie, E.ON, Praha, projekt, vnitroblok, Česko, Energy Globe, Hornbach, Pikto Digital a. s., CIUR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze bojuje o letošní prvenství mezi ekologickými projekty rozvoj vnitrobloků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.