Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začíná výstava věnující se Vojenské policii. Bude k vidění v budově Generálního štábu AČR

Výstava věnovaná třicetiletému působení Vojenské policie u české armády dnes začíná v Praze. Autoři z Vojenské policie a Vojenského historického ústavu Praha v ní představí historii sboru, která sahá do období první světové války. Součástí dnešního slavnostního zahájení od 13 hodin před budovou Generálního štábu Armády České republiky bude prezentace například současné techniky Vojenské policie.

Polní četnictvo, které působilo u československých legií v Itálii

Vojenská policie dříve působila jako polní četnictvo, jeho oddíly sloužily u československých legií v Itálii. V listopadu 1918 byla založena nová armádní složka, a to vojenská policie. Kvůli nestabilní bezpečnostní a politické situaci ale o rok později zanikla. V letech 1919 až 1938 pak veškerou vojensko-policejní činnost vykonávalo československé četnictvo.

V československé armádě bylo před druhou světovou válku vytvořeno polí četnictvo. V roce 1945 pak vznikl na základech tohoto četnictva Sbor národní bezpečnosti, která ve státě celkově zajišťovala policejně-bezpečnostní službu.

Posádka v Praze, Táboře i v Olomouci

V lednu 1991 byla zřízena vojenská policie Československé armády, základ dnešní Vojenské policie vznikl po rozdělení republiky 1. ledna 1993. Vojenská policie v rozsahu vymezeném zákonem plní úkoly policejní ochrany ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří ministerstvo obrany. V čele Vojenské policie je náčelník, který je přímo podřízen ministrovi obrany. Činnost Vojenské policie upravuje zákon. Velitelství má v posádkách Praha, Tábor a Olomouc.

Vojenská policie v zahraničí

Vojenská policie má za sebou také historii operačního nasazení v zahraničí. Stovky příslušníků VP v průběhu desetiletí prošly operacemi od Balkánu přes Irák a Afghánistán, až po Sinajský poloostrov, Mali či Pobaltí. Ačkoli má v zahraničních operacích obvykle podpůrnou roli, v Iráku a Afghánistánu působili příslušníci vojenské policie i samostatně, a to zejména při výcviku místních policejních sil. VP zajišťovala také bezpečnost českých diplomatů v metropolích Iráku a Afghánistánu. Při nasazení VP v Afghánistánu v letech 2007 až 2009 útvar utrpěl ztráty na životech. Vojenská policie má místo i ve strukturách Severoatlantické aliance. V současnosti se chce Vojenská policie zaměřit na protiprávní jednání v kyberprostoru.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda České republiky

Štítky ČR, armáda, policie, vojenská policie, Armáda České republiky, Generální štáb Armády České republiky, Praha, první světová válka, Vojenský historický ústav Praha, Afghánistán, Itálie, Československá armáda, Irák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná výstava věnující se Vojenské policii. Bude k vidění v budově Generálního štábu AČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.