Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jižní Moravě pomáhá také Univerzita Karlova. Studentům nabízí stipendium a dětem kempy

Stipendium ve výší až sto tisíc korun nabízí pražská Univerzita Karlova (UK) svým studentkám a studentům, kteří pocházejí z obcí, jež minulý týden zasáhlo ničivé tornádo. Mohou o něj požádat prostřednictvím Centra Carolina, které sídlí v Celetné ulici v Praze. Uvedl to dnes mluvčí univerzity Václav Hájek. Od 11. července také dětem z postižených oblastí UK umožní zdarma účast na letních doučovacích kempech. Ty se budou konat s dotací ministerstva školství.

Jednorázové stipendium pro studenty

Studentky a studenti Univerzity Karlovy mají možnost využívat pomoci v akutně vzniklé sociální tísni, kterou zajišťujeme prostřednictvím Centra Carolina UK POINT. V případě, že například přišli o střechu nad hlavou, mohou požádat o jednorázové stipendium, jež jim takovou situaci může pomoci částečně překonat,“ uvedla prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková. Zájemci se podle ní mohou obracet přímo na Centrum Carolina, které má e-mailovou adresu centrumcarolina@cuni.cz.

Letní kempy pro děti ze zasažených obcí

Pro děti z obcí zasažených tornádem se Univerzita Karlova rovněž rozhodla zdarma zpřístupnit letní kempy, na které půjdou peníze z ministerstva školství. Úřad tyto kempy naplánoval s cílem podpořit zejména duševní zdraví školáků po výuce na dálku v tomto školním roce. Podle ministerstva školství by na ně mělo jít o prázdninách asi 260 milionů korun a mohlo by se jich zúčastnit asi 93 tisíc dětí. Jeden kemp má být pro nejméně 15 dětí a trvat minimálně 40 hodin v pěti kalendářních dnech. O dotace na kempy mohly žádat neziskové organizace, školy či střediska volného času.

Pro děti je zajištěna doprava do Prahy z příslušné obce a regionu, ubytování, celodenní strava, pitný režim a program celotýdenního kempu včetně vstupů do vybraných institucí dle charakteru letního kempu,“ řekla prorektorka Radka Wildová. Tábory budou mít zaměření na různá témata jako například Cesta kolem světa, Olympijské hry, Příroda kolem nás či Putování vesmírem. O děti se budou starat vedoucí zejména z Pedagogické fakulty UK a Fakulty tělesné výchovy a sportu UK.

Škola může zajistit ubytování zdarma nejen pro děti, ale také pro jejich doprovod

Děti se na tábory budou moct hlásit do 7. července, potom případně ještě po individuální domluvě. Přihlašovací formulář najdou zájemci na webu. V případě potřeby, může škola zajistit nejen dětem, ale i jejich rodičům či prarodičům zdarma ubytování. Vedení univerzity podle Hájka oslovilo s nabídkou pomoci také přímo starosty a hejtmany z postižených regionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky ČR, školy, počasí, neštěstí, sociální, vysoké, UK, jižní Morava, Univerzita Karlova, Jihomoravský kraj, Václav Hájek, ministerstvo školství, Praha, Celetná, Milena Králíčková, olympijské hry, Radka Wildová, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravě pomáhá také Univerzita Karlova. Studentům nabízí stipendium a dětem kempy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.