Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chceme neviditelné zviditelnit, říkají partneři projektu pomáhající lidem ve finanční tísni

Projekt Neviditelní je zaměřen na skupiny obyvatel, kterým státní pomoc či nízký výdělek nestačí na důstojné žití. Tito lidé si sami nedohodnou lepší podmínky v práci a neumějí ani jednat s úřady. V Česku je podle průzkumů takových lidí asi 1,3 milionu. Právě na tuto problematiku upozorňují ve společném projektu Spotřebitelské fórum, Centrum ekonomických a tržních analýz CETA, Provident Financial a další partneři. Projekt Neviditelní tak přináší nejen hloubkovou analýzu, ale také východiska či možná řešení.

Běžné finanční služby jsou pro Neviditelné nedostupné

Pro Neviditelné jsou téměř nedostupné i běžné finanční služby, jelikož neví, jak se šetří, či jim to jejich finanční situace neumožňuje. A tak musejí často bezvýchodnou situaci zvládnout sami.

Průměrný roční příjem každého Neviditelného je o celých 154 tisíc korun nižší, než má běžný člověk. I tak stojí tito lidé státní kasu až 174 miliard korun ročně, jelikož odvedou méně na daních a pojištění, jsou jim vypláceny sociální dávky a další druhy pomoci.

A právě pomoc těmto lidem je vizí společného projektu Spotřebitelského fóra, Centra ekonomických a tržních analýz CETA, Provident Financial a dalších partnerů.

Těžko definovatelná skupina lidí, kteří přišli o pravidelný příjem

Neviditelní jsou společným projektem Spotřebitelského fóra, Centra ekonomických a tržních analýz CETA a společnosti  Provident Financial. Rozhovory se zástupci Neviditelných prováděla společnost IPSOS. Na opatřeních a radách, jak mohou Neviditelní zlepšit svou situaci, se podílela psycholožka Kateřina Brikciová ze společnosti Dirivitu.

Díky tomu, že pracujeme s lidmi napřímo, tak lidské příběhy dobře známe. Myslím si, že hodně našich zákazníků bude patřit právě do skupiny Neviditelných. Máme zkušenosti a dáváme do toho finanční pohled, který je často pro lidi velký problém,“ řekl pro Pražskou Drbnu Jiří Hauptmann, ředitel vnějších vztahů a komunikace společnosti Provident Financial, která je hlavním autorem projektu Neviditelní.

Samotní Neviditelní představují skupinu, která je těžko definovatelná. Jedná se o lidi nějakým způsobem vyčleněné, kteří přišli o pravidelný příjem a nedaří se jim vrátit se do pracovního procesu. Neumějí si říct o pomoc, nebo se za to stydí a často je také trápí nízká finanční gramotnost. Nedokážou šetřit, jelikož nemají z čeho, trpí sociální izolací i strachem z toho, co bude. Problémy pak často přenášejí na své děti, ze kterých vyrůstá další generace Neviditelných.

„Projekt má obrovský potenciál pomoct“

Dobrý projekt, který podporuje udržitelnost by měl spojovat firmy, osoby, kterým chcete pomoct, neziskový sektor a veřejný sektor. Když jsem slyšel myšlenku Neviditelných, tak jsem si říkal, že je to přesně to, co všechny tyto věci spojuje. A má to také obrovský potenciál pomoct,“ řekl pro Pražskou Drbnu Hauptmann.

Ve studii, která co do hloubky nemá v Česku obdoby, analyzovali odborníci z CETA českou společnost a díky tomu identifikovali 13 skupin Neviditelných. Podle ředitele Centra ekonomických a tržních analýz CETA, Aleše Roda, partneři projektu v roce 2021 postupně představí prvních pět rizikovým skupin. Půjde o mladé rodiny, chudé studenty, samoživitele, lidi pracující ve stínové ekonomice a nedobrovolně nezaměstnané.

V následujících letech se budeme postupně věnovat osmi dalším skupinám: nízkopříjmovým domácnostem, malopodnikatelům, seniorům, pracovníkům v neziskovém sektoru, lidem se zdravotním znevýhodněním, menšinám, eko farmářům či veteránům,“ doplňuje Rod.

 „Neviditelní mají neustálý pocit života nad propastí“

Také po psychické stránce jsou tito lidé velmi ohroženou skupinou. „Neviditelní mají neustálý pocit života nad propastí, nesmí onemocnět, nesmí se jim nic rozbít. To zvyšuje stres, způsobuje deprese a ubíjí sebedůvěru, což Neviditelné natolik vyčerpá, že na řešení samotného problému jim často nezbývají síly,“ říká Kateřina Brikciová, psycholožka z terapeutické společnosti Dirivitu.

Všechny problémy ještě umocnila pandemie. Mnoho lidí se ocitlo bez příjmu a muselo se tak spolehnout na své úspory či na státní pomoc. „Projekt Neviditelní nabízí možnost lépe porozumět potřebám lidí, kteří z různých důvodů musejí čelit složité životní situaci. Přitom stát, firmy, ani jejich okolí často nechápou nebo nevědí, jak jim usnadnit život. Pochopení a posílení empatie k potřebám Neviditelných je první krok, jak věci začít měnit k lepšímu,“ říká Kryštof Kruliš, předseda správní rady Spotřebitelského fóra.

Doporučení, která těmto lidem pomohou vystoupit z bludného kruhu

Cílem celého projektu je proto upozornit veřejnost právě na důležité společenské téma a zlepšit životní podmínky této skupiny lidí. Projekt vyčísluje náklady nejen pro samotné Neviditelné, ale také pro veřejný sektor. Odborníci tak pro každou skupinu připravili sady doporučení, která těmto lidem pomohu k vystoupení z bludného kruhu právě oné neviditelnosti.

Více informací o celém projektu najdou zájemci na internetových stránkách ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Neviditelní, znevýhodnění, ekonomika, finance, projekt, analýza, Provident Financial, Česko, Neviditelný, Ipsos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme neviditelné zviditelnit, říkají partneři projektu pomáhající lidem ve finanční tísni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.