Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hroch Fanda z pražské zoo včera odjel do Francie. V Pavilonu hrochů zůstávají Maruška a Tchéco

V Pavilonu hrochů v pražské zoo již nebude k vidění hroch Fanda. Včera ráno totiž odjel do svého nového domova, kterým se stala zoo La Palmyre na západním pobřeží Francie. Návštěvníci však o hrochy v zoo nepřijdou, stále je možné pozorovat hrochy Marušku a Tchéca.

Zoo Fandovi dlouho hledala nové umístění

Pětiletý hroch Fanda žil dosud v prostorách pražské zoo se svou matkou Maruškou. Dosáhl však již věku, kdy by se měl osamostatnit, a tak se Zoo Praha 1200 kilogramů vážícímu hrochovi dlouho snažila najít nové umístění.

Jsme rádi, že se koordinátorovi Evropského chovného programu (EEP) podařilo pro Fandu najít umístění. V evropských zoologických zahradách je totiž značný přebytek mladých hroších samců,“ uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Fandovým otcem byl hroch Slávek, který přežil povodně z roku 2002

Fanda se narodil 28. ledna 2016 jako 12. odchov tohoto druhu. Jeho otcem byl hroch Slávek, který přežil povodně v roce 2002. Ty se mu podařilo přečkat v prvním patře na galerii tehdejšího Pavilonu velkých savců.

Na cestu se Fanda vydal včera v sedm hodin ráno, a to poté, co jej chovatelé nalákali na potravu do přepravního boxu. Cesta do nového domova pak trvala zhruba 18 hodin, během kterých byl hroch průběžně kontrolován, napájen i krmen.

Cirkusový hroch i hrošice, která přežila bombardování

Zoo Praha chová hrochy téměř od svého založení. Jako úplně první přijel v roce 1933 v cirkusové maringotce hroch Petr. Popularitu si získala také hrošice Zuzana, která dorazila z Berlína, kde za  války přečkala bombardování. Zoo ji odkoupila za symbolickou jednu korunu za každé kilo váhy.

Návštěvníci budou moct po odchodu Fandy v novém Pavilonu hrochů v severní části areálu pozorovat samici Marušku a mladého samce Tchéca. Ten do zoo dorazil na podzim 2019 z francouzského safari Plaisance-du-Touch.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Praha

Štítky ČR, Francie, příroda, zábava, Praha, zoo, hroch, Fanda, ZOO Praha, pavilon, Miroslav Bobek, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hroch Fanda z pražské zoo včera odjel do Francie. V Pavilonu hrochů zůstávají Maruška a Tchéco  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.