Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Švandovo divadlo uvedlo první premiéru v Praze. Excelentní upírce Barešové sekundoval fenomenální Hes

V sobotu 29. května uvedlo Švandovo divadlo první divadelní premiéru v Praze po covidové přestávce. V upírské romanci s názvem Ať vejde ten pravý se role upírky zhostila mladá talentovaná herečka Denisa Barešová, jejím hereckým partnerem se stal neméně talentovaný Oskar Hes.

Upírská versus lidská krutost

Švandovo divadlo uvedlo v sobotu 29. května od 19 hodin první premiéru divadelní inscenace po koronavirové pauze. Hra Ať vejde ten pravý je dramatizací románu švédského autora Johna Ajvida Lindqvista z roku 2014. Hru režíroval Jan Holec a podle jeho slov je jejím ústředním motivem mimo jiné to, jak lidská krutost dokáže předčít tu upírskou.

Kniha vyšla ve Švédsku v roce 2004, po vydání se stala bestsellerem a byla přeložena do řady světových jazyků. Název knihy Ať vejde ten pravý odkazuje k písni od Morrissey s názvem Let the Right One Slip In. Jde o hříčku s upírským folklorem, podle níž upír nemůže vstoupit do domu své oběti bez toho, aniž by byl předem pozván. Jedná se o dílo na pomezí romance, hororu a severské detektivky.

Osamělá upírka a zakřiknutý chlapec

Hlavní postavou je dvanáctiletá osamělá upírka Eli, která se přestěhuje do bytu hned vedle zakřiknutého Oskara, který čelí každodenní šikaně od spolužáků. Oba dva mají svá tajemství, i přesto se však spřátelí a v znikne mezi nimi velmi pevné pouto. Městem otřásají nevysvětlitelné vraždy, na které upozorňuje místní novinář/šerif/vypravěč obracející se se svým oznámením k publiku, a tak jej, byť nepřímo, vtahuje do děje.

Děj příběhu však není vystavěn pouze na fenoménu upírství a s ním spjatým výše zmíněným folklorem. Hra ukazuje také to, že upír není předem daný a ne vždy se dá jednoduše zařadit do určité škatulky. Jedním z hlavních motivů hry je také hledání identity, a to nejen té upírské (v případě Eli), ale také té lidské, v případě Oskara, který je šikanován svými spolužáky a hledá sám sebe.

Otáčivé jeviště i podmanivá hudba

Příběh podtrhuje nejen samotná tématika upírství či šikany, ale také kulisy, jimž vévodí otáčivé jeviště, kterým pohybují sami herci a svépomocí tak střídají jednotlivé scény. Vše umocňuje také romanticko-dramatická hudba Jiřího Hájka, která jen podtrhuje samotný děj i prostředí, v němž nechybí nejen sníh, ale třeba ani krev.

Hra Ať vejde ten pravý je také hlavní novinkou letošního Léta ve Švanďáku. Na repertoáru se objeví 16. a 17 srpna.

Švandovo divadlo plánuje hrát i o prázdninách. „Léto ve Švanďáku“ nabídne sedm titulů a potrvá 30 večerů

Švandovo divadlo se rozhodlo hrát i v létě, kdy nabídne úspěšné inscenace i jednu chytlavou novinku. „Léto ve Švanďáku“ potrvá 30 večerů a uskuteční se od 25. června do 10. července a poté od 16. do 31. srpna. Letní představení zahrnují celkem...

Kromě hry Ať vejde ten pravý nabídne Švandovo divadlo v létě dalších šest titulů, a to celkově po 30 večerů.

Podmínkou byl negativní test, očkování nebo prodělaný covid-19

Podmínkou účasti na sobotním divadelním představení byl negativní test na koronavirus, potvrzení o očkování nebo potvrzení o prodělání covidu-19, a to před méně než 180 dny. Po celou dobu návštěvy museli mít diváci nasazený respirátor a dodržovat rozestupy nejméně dva metry.

Divadla po dlouhé koronavirové pauze od minulého pondělí opět mohla otevřít své brány. Návštěvníci mohou obsadit maximálně polovinu kapacity sálů a jejich počet nesmí překročit 500. Také proto velká část divadel čeká s vnitřními představeními až na červen.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Švandovo divadlo, Wendy Zimmerová

Štítky kultura, divadlo, Švandovo divadlo, Ať vejde ten pravý, Barešová, Hes, Švandovo divadlo na Smíchově, premiéra, Denisa Barešová, Oskar Hes, Praha, COVID-19, Ceny Oscar, Švédsko, Jiří Hájek, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Švandovo divadlo uvedlo první premiéru v Praze. Excelentní upírce Barešové sekundoval fenomenální Hes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.