Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Gorily v pražské zoo dostanou nový pavilon za 300 milionů. Hotov má být na podzim 2022

Nový pavilon goril v pražské zoologické zahradě by se měl otevřít na podzim roku 2022. Expozice bude po svém dokončení největší v pražské zoo. Pavilon bude mít rozlohu 2500 metrů čtverečních, venkovní výběhy budou zaujímat 3000 metrů čtverečních. Cena stavby je 300 milionů korun, řekl dnes ČTK ředitel zoo Miroslav Bobek. Zřizovatelem zoo je hlavní město.

Výběh s jezírky i venkovní vyhlídka

Zoologická zahrada v Praze patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Kvůli nucenému uzavření, způsobenému vládními opatřeními vůči šíření covidu-19, odhadla v březnu pražská zoo propad příjmů zhruba na 40 milionů korun.

Nový pavilon bude špičkovým zařízením vybudovaným nad rámec standardů Evropského chovného programu a samozřejmě se sem přestěhuje i náš samec Richard. Návštěvníci se při návštěvě pavilonu přenesou do střední Afriky – jejich cesta začne na kamerunském venkově a postupně se ocitnou v dalekém deštném pralese s výhledem na gorily,“ popsal ředitel zoo.

Součástí projektu je budova o rozměrech přibližně 56 krát 56 metrů, výběh s jezírky, místnost ve stylu africké školy či venkovní vyhlídka. Převážně přízemní stavba má co nejvíce splynout s okolním prostředím, o to se mimo jiné postará zelená střecha posetá rostlinami mírného pásu. V interiéru pavilonu budou imitace stromů tvořené stříkanou betonovou konstrukcí, iluzorní malby i interaktivní prvky pro děti. Nový pavilon a výběhy budou kromě goril nížinných obývat rovněž guerézy pláštíkové, kočkodani nebo kaloni egyptští.

Expozice se staví od roku 2019

Expozice, kterou firma Strabag od podzimu 2019 staví v horní části areálu zoo, je umístěna mimo záplavovou oblast. Pro stavbu nového pavilonu se zoo rozhodla kvůli zkušenostem z povodní v letech 2002 a 2013. Současný pavilon je v nejnižší části zahrady, která byla při záplavách v roce 2002 zatopena a kdy zemřel gorilí samec. Při povodních v roce 2013 zoo přemístila gorily do protipovodňové věže a chovatelé je jezdili krmit ve člunu.

V pražské zoo je v současnosti sedmičlenná skupina goril.

V pražské zoo zemřela gorila. Zřejmě následkem poranění

V pražské zoo v pátek uhynula samice gorily nížinné Bikira. Zoo to uvedla na sociálních sítích a na svém webu. Pravděpodobně následkem poranění měla krvácející natrženou stěnu žaludku a ztratila víc než tři litry krve. "Navzdory rychlé reakci...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, stavby, zábava, Praha, zoo, pavilon, ZOO Praha, podzim, gorila, Miroslav Bobek, Afrika, Strabag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gorily v pražské zoo dostanou nový pavilon za 300 milionů. Hotov má být na podzim 2022  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.