Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festival Tanec Praha se uskuteční ve dvou částech. Odstartuje 2. června

Festival Tanec Praha se stejně jako loni uskuteční ve dvou částech. Slavnostní zahájení se odehraje 2. června a postará se o ně italská choreografka Silvia Gribaudiová, která uvede v divadle Ponec humorné dílo Graces. Zlatým hřebem červnového programu bude hostování řeckého choreografa Dimitrise Papaioannoua.

Letní etapa bude trvat do 1. července

Na Nové scéně ND festival uvede jeho dílo Transverse Orientation hned po světové premiéře, a to 15., 16. a 17. června. Letní etapa festivalu se bude konat v Praze a dalších 21 obcích a potrvá do 1. července, řekla dnes novinářům zakladatelka a ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová.

Neseme obrovská rizika spojená s nejistotou, zda bude vývoj situace příznivý, zda bude zvýšena kapacita indoor představení nad 50 procent, zda nenastanou problémy s příjezdem zahraničních umělců, ale jsme přesvědčeni, že to stojí za to. Historicky první hostování Dimitrise Papaioannoua nás v červnu svými nesmazatelnými obrazy, imaginací a odvahou jistě naladí na jinou notu, stejně jako skvělá energie a inteligentní humor Silvie Gribaudiové,“ doplnila.

Dimitris Papaioannou je původně výtvarník a ve svém silně vizuálním fyzickém díle klade otázky o podstatě člověka a směřování civilizace. Vystoupí na Nové scéně ND. „Dimitris Papaioannou patří k nejprogresivnějším a nejnápaditějším současným choreografům a mne velmi těší, že se můžeme podílet na jeho vůbec prvním vystoupení v Praze a v České republice, diváci se mají rozhodně na co těšit,“ doplnil Radim Vizváry, umělecký šéf Laterny magiky.

Druhá polovina festivalu se odehraje v září

Zahraniční umělce v letní etapě festivalu doplní italský duet Harleking, který je mrazivou satirickou interpretací postavy Harlekýna zkoumající historické spojitosti mezi komunikací, násilím a mocí na bázi klasické komedie dell’arte.

Pořadatelé připravují také vystoupení domácích umělců v Praze i regionech, stejně jako loni se zaměří i na venkovní produkce. Chybět nebudou ani dvě premiéry v koprodukci festivalu i další program zahrnující výstavu v Zámku Troja, kterou vyústí projekt Dancing Museums, s nímž souvisí i Silent Mob české umělkyně Terezy Ondrové.

Řada projektů zapojuje i laiky různých věkových kategorií. Takovým dílem je Nibiru III – Loud Ring maďarských umělců pracujících s místními teenagery. Stejnou věkovou skupinu si vybrala Marie Gourdainová pro zářijovou premiéru Ikarus.

Druhá polovina festivalu v září přinese především představení Williama Forsytha A Quiet Evening of Dance, které je přesunuté z loňského roku. Představení, které vzniklo ve spolupráci s A Sadler's Wells London Production, se odehraje 11. září v Hudebním divadle Karlín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tanec Praha

Štítky ČR, divadlo, tanec, festival, Praha, Tanec Praha, představení, premiéra, Dimitris Papaioannou, William Forsyth, Radim Vizváry, Ikarus, Hudební divadlo Karlín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Tanec Praha se uskuteční ve dvou částech. Odstartuje 2. června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.