Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Premiér Babiš a ministr Arenberger poklepali na základní kámen dostavby nových pavilonů v IKEM

V pražském IKEMU dnes začala dostavba nových pavilonů G1 a G2 pro transplantační a kardiovaskulární medicínu, která bude stát přes miliardu korun a nabídne nová lůžka i nové možnosti léčby nemocných z celého Česka. Budova bude bezbariérová a s moderními technologiemi, využívat bude také obnovitelné zdroje energie prostřednictvím energopilotů s tepelnými čerpadly. Na základní kámen dostavby dnes symbolicky poklepali premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) i ředitel IKEM Michal Stiborek.

Pavilony by měly být hotové za dva a půl roku

Nové pavilony umožní IKEM rozšířit kapacity a zvýšit tak počet pacientů, kteří potřebují superspecializovanou léčbu kardiovaskulárních chorob, poruch metabolismu nebo transplantaci orgánů. Vláda tuto investici podpořila částkou 603,7 milionů korun, IKEM se bude podílet 447,6 miliony korun. Hotov by mělo být za dva a půl roku, což je u tak velké stavby poměrně krátká doba,“ říká předseda vlády a premiér Andrej Babiš (ANO).

Do nových pavilonů bude umístěn společný urgentní příjem, oddělení ARO, kardiologická, metabolická a angiologická jednotka intenzivní péče. Dojde také k rozšíření lékárny nebo technického zázemí nemocnice. Vznikne zde celkem 83 nových lůžek.

Slavnostního položení základního kamene se dnes před polednem zúčastnil premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) a ředitel IKEM Michal Stiborek.

Kapacity IKEM přestávají stačit. Akutní příjem je nedostačující

Zdravotnické výkony v IKEM rostou za poslední deset let rapidním tempem. „Zatímco v roce 2008 zde bylo transplantováno 333 orgánů, v posledních letech počet každoročně šplhá k pěti stům. IKEM se stará o více než 5000 transplantovaných, personál v ambulancích ročně ošetří 162 500 lidí, na lůžkových odděleních je každý rok hospitalizováno 11 500 pacientů. A potřeba superspecializované péče neustále roste,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Nové pavilony G1 a G2 budou moderně řešené, jejich obvodový plášť bude celoprosklený a vevnitř se bude nacházet moderní technologické řešení využívající obnovitelné zdroje energie.

Celá stavba je dozorována v rámci takzvaného Paktu integrity, k němuž se na položení základního kamene připojila i vítězná stavební společnost IMOS Brno a. s.

Zdrojem tepla pro podlahové vytápění JIP pracovišť a chladu pro vzduchotechniku budou tepelná čerpadla. Toto řešení zajistí stabilitu provozu i v případě dlouhodobějšího výpadku dodávek tepla, kdy by jinak hrozila evakuace pacientů. A navíc díky obnovitelným zdrojům ušetříme téměř 11 procent nákladů,“ říká ředitel IKEM Michal Stiborek.

Na to, jak nová výstavba ovlivní práci zdejších lékařů, jsme se zeptali paní profesorky Věry Adámkové, která je přednostkou Pracoviště preventivní kardiologie. „IKEM byl původně koncipován již v 80. letech jako mimořádná nemocnice pro celé Česko. Jenže postupem času přestaly její kapacity stačit. Náš akutní příjem je již zcela nedostačující. Takže jsme velmi rádi, že budeme moct poskytnout standard prolékaře i pacienty, který by byl potřeba,“ uvedla profesorka Adámková pro Pražskou Drbnu.

V souvislosti s koronavirem celorepublikově došlo v péči o kardiologické pacienty k poklesu o 20 procent, a to zejména v podzimních měsících a brzkých měsících jarních. „Podzimní zhoršení situace s sebou neslo také to, že pacienti se báli chodit, což není dobře, protože teď už vidíme, že někteří přišli pozdě. Na druhou stranu musím říct, že za epidemie nestoupla úmrtnost na akutní infarkt myokardu. Apelujeme tedy na pacienty, že pravidelné kontroly chronických onemocnění jsou velmi nutné. Ten koronavirus zvládneme,“ doplnila pro Pražskou Drbnu Adámková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky IKEM, Babiš, Arenberger, stavba, nemocnice, pavilon, vláda, Institut klinické a experimentální medicíny, Andrej Babiš, Petr Arenberger, ANO 2011, základní kámen, pacient, Česko, Věra Adámková, IMOS Brno, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér Babiš a ministr Arenberger poklepali na základní kámen dostavby nových pavilonů v IKEM  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.