Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Několik pietních akcí dnes v Praze připomene výročí květnového povstání v roce 1945

Podobně jako loni si i tento rok Česko připomíná výročí Pražského povstání spíše individuálně nebo on-line. Kvůli koronaviru se nekonají hromadné akce a události za padlé z května roku 1945. Představitelé státu dnes uctí památku padlých většinou pak každý zvlášť.

Květiny na pietní místa položí například předseda Senátu nebo zástupci vlády

Kvůli protikoronavirovým opatřením se neuskuteční například tradiční vzpomínkové setkání před budovou Českého rozhlasu. Politici, vojáci a další osobnosti veřejného života tak uctí památku padlých každý zvlášť. Květiny na místě tehdejších těžkých bojů povstalců s nacistickou převahou položí například předseda Senátu Miloš Vystrčil, šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, zástupci vlády, Pražského hradu, rozhlasu a dalších institucí.

Zástupci velvyslanectví Spojeného království dnes u základní školy Na Smetánce odhalí pamětní desku dvěma britským vojákům, kteří se zapojili právě do Pražského povstání. Thomas Vokes a William Greig mimo jiné pomohli v této škole vyjednat kapitulaci německého oddílu, který představoval nebezpečí pro povstalce u budovy rozhlasu.

Interaktivní mapa a zapálení virtuální svíčky

Lidé budou moct vzdát poctu padlým také prostřednictvím interaktivní mapy, kterou nechal zpracovat pražský magistrát. Budou moct například zapálit virtuální svíčku nebo se podle mapy vydat na konkrétní místo. V mapě se nachází 800 míst a bude fungovat i po skončení vzpomínkových akcí.

Pražské povstání začalo 5. května 1945 a povstalcům se podařilo přimět Němce ke kapitulaci a zabránit tak mnohonásobně většímu krveprolití a vyprovokovat i rychlejší zásah Rudé armády. Po únoru 1948 komunistický režim velitele povstání generála Karla Kutlvašra odsoudil k doživotnímu vězení.

Významný den v českém kalendáři

V českém kalendáři je výročí povstání 5. května vedeno jako významný den. V sobotu 8. května si pak Česko společně s většinou evropských států připomene jako státní svátek, kdy nacistické Německo v roce 1945 podepsalo kapitulaci.

Vojáky Rudé armády si dnes na Olšanských hřbitovech a dalších pražských místech připomenou čeští sympatizanti ruského klubu Noční vlci. Tradiční Cestou vítězství si připomínají konec druhé světové války. Ani letos kvůli pandemickým opatřením členové ruského klubu do Česka však nemohli přijet.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Senát Parlamentu ČR

Štítky ČR, historie, média, senát, sněmovna, pietní, 1945, Praha, Pražské povstání, Česko, Miloš Vystrčil, Český rozhlas, Rudá armáda, Radek Vondráček, Poslanecká sněmovna ČR, William Greig, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Několik pietních akcí dnes v Praze připomene výročí květnového povstání v roce 1945  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.