Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pilotním projektem návratu ke kultuře bude koncert České filharmonie

Pilotním projektem, který by mohl ukázat cestu, jak začít pořádat kulturní akce s účastí publika, bude koncert České filharmonie 10. května. Přední české hudební těleso získá díky sponzorovi PCR testy, jimiž se účastníci koncertu otestují. Celá akce se bude konat za přísných předem daných hygienických podmínek a jen pro omezený počet diváků. V rozhovoru na Blesk.cz to dnes uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Doplnil ale, že pilotní projekty v kultuře musí zůstat výjimečnými, nemá se z nich stát pravidlo. Důvodem je mimo jiné i cena PCR testů, která by rozjezd kultury brzdila.

Koncert se uskuteční 10. května za přísných hygienických podmínek

Dokážu to vysvětlit v případě České filharmonie, která je výjimečné těleso a má velkou možnost sehnat si sponzory, což každý nemá. Ti dokáží pokrýt PCR testy. Koncert se plánuje 10. května, tam už máme stanovené poměrně tvrdé hygienické podmínky, do toho se málokdo vejde,“ uvedl ministr. O uspořádání pilotních projektů se hlásí i další instituce a organizátoři kulturních akcí, mimo jiné třeba festival Pražské jaro. „Ale to není běžný kulturní život, PCR testy nebudou podle mě běžně takto použitelné v kultuře, je to drahé. Potřebujeme vytvořit systém, ve kterém to bude cenově trochu zvládnutelné,“ uvedl.

Přímo ve Dvořákově síni Rudolfina bude poprvé od října minulého roku sedět 350 posluchačů s platnými PCR testy. Živý přenos pro diváky ČT art a sociálních sítí zajistí Studio Rudolfinum. Moderování se ujme Marek Eben,“ uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí filharmonie Luděk Březina. Koncert pod taktovkou Semjona Byčkova bude mít i benefiční rozměr. Nadace Via zakládá sbírku na podporu rodin pracovníků v sociálních službách, kteří zemřeli na covid-19 při výkonu povolání.

Ministr doufá, že by se venkovní produkce mohly zpřístupnit koncem května nebo v červnu

Zaorálek také uvedl, že vláda dnes posuzuje, zda by se od pondělí 3. května mohla vedle tří už oznámených krajů otevřít částečně i muzea, galerie a památky v Praze a Středočeském kraji. „(Epidemiologický) vývoj tam ale tak jednoznačný není, poslechneme si hlavní hygieničku. Ale pokud by se to neotevřelo 3. května, tak s největší pravděpodobností o týden později,“ uvedl.

Zaorálek doufá v to, že venkovní produkce by se mohly divákům zpřístupnit koncem května či v červnu. Vnitřní prostory divadel se do konce června, tedy do konce divadelní sezony, podle něj asi neotevřou. Je pro něj nepředstavitelné, že by se všichni diváci vždy podrobovali před danou kulturní akcí testům. Zmínil také, že stát by zřejmě nemohl pořadatelům kulturních akcí testy proplácet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Česká filharmonie

Štítky ČR, kultura, koronavirus, koncert, Česká filharmonie, pilotní studie, PCR Test, kulturní akce, Lubomír Zaorálek, ČSSD, hudební skupina, Marek Eben, Pražské jaro, Dvořákova síň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilotním projektem návratu ke kultuře bude koncert České filharmonie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.