Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha chce do roku 2030 ročně postavit 9 tisíc nových bytů a omezit počet bytů pro Airbnb

Praha už nechce být metropolí s jednou z nejnižších finančních dostupností bydlení v Evropě. Chce stavět dostupné a kvalitní bydlení a zvyšovat počet městských bytů. Stavět by se mělo zejména na nevyužitých brownfieldech i na vhodných městských pozemcích. Nový plán na budoucí rozvoj bydlení zpracoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Zajištění dostatečného množství nových dostupných bytů

IPR na základě požadavku hlavního města vypracoval strategii, která se zabývá výstavbou dostupného a kvalitního bydlení, rozvojem městského bytového fondu, udržitelným bydlením pro specifické skupiny obyvatel, atraktivním bydlením na celém území Prahy a spoluprací města s klíčovými aktéry.

„Je primárně v zájmu samotné Prahy, aby vznikl dostatečný počet dostupných nových bytů. Zároveň je nutné soustředit se na zvyšování kvality a atraktivity bydlení a posilování jeho udržitelnosti. S tím souvisí i zlepšování podmínek života Pražanů,“ říká náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu).

Podle vedení města je pro Prahu nezbytné přijetí Metropolitního plánu a také realizace stavebních projektů nájemního a družstevního bydlení za jeho aktivní účasti či zvyšování kvality nových projektů s ohledem na jejich udržitelnost.

„Bez strategického rámce, který určuje cíle, priority a nástroje bytové politiky a předpokládá aktivní účast města, není možné zvýšit dostupnost bydlení. Jedině koordinovaný přístup a souběžné využití nejrůznějších nástrojů zajistí pokrytí potřeb všech skupin obyvatel. Aktivní účast města má mnoho podob. Jednou z ověřených cest je i družstevní výstavba bytů, na níž město participuje tím, že spoluzaloží bytová družstva, stane se jejich členem, poskytne vhodné stavební pozemky a na těchto pozemcích zřídí družstvům právo stavby až na 99 let. Náklady na pořízení družstevního bytu se tím sníží až o třetinu oproti tržním cenám v dané lokalitě,“ vysvětuje radní pro podporu bydlení Hana Kordová Marvanová (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu).

První pražský mrakodrap dostane nový kabát. Rekonstrukce Radosti bude stát přes miliardu

Nejstarší československý mrakodrap, Dům Radost, který sídlí na Žižkově, čeká nákladná rekonstrukce. Opravy podle majitele objektu přesáhnout jednu miliardu korun. Místo kanceláří by v něm nově měly vzniknout prostory ke komunitnímu bydlení, ale...

Zvýšení počtu městských bytů a snížení Airbnb

V Praze by mělo vznikat každý rok 9 tisíc nových bytů a do roku 2030 by se měl počet městských bytů rozšířit minimálně na 35 tisíc. Město by mělo vlastnit minimálně 5 tisíc sociálních bytů. Dokument se věnuje také problematice Airbnb, kdy navrhuje snížení celkového počtu bytů na této platformě z více než 11 tisíc na 5 tisíc.

Minulá vedení agendu dostupného a kvalitního městského bydlení dlouhodobě zanedbávala, nebyla to pro ně priorita. Mimo jiné kvůli tomu také došlo k masivnímu rozprodání obecního bytového fondu. Naproti tomu nová Strategie staví město do role hráče, který aktivně řídí svoji bytovou politiku, dbá na udržování a rozvoj bytového fondu a počítá s budoucí kooperací s dalšími klíčovými aktéry,“ uvádí ke Strategii rozvoje bydlení radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti).

Tisíce obyvatel na území Bubnů nebo Nákladového nádraží Žižkov

Nové byty budou primárně stavěny na takzvaných transformačních plochách, které tvoří 7,5 procenta rozlohy města. Zpomalí se tak neustálé rozrůstání Prahy do nezastavěných lokalit. Podle vedení Prahy má nejvyšší potenciál pro bydlení má zejména území Bubnů, kde může bydlet až 27 tisíc obyvatel, Nákladové nádraží Žižkov, kde to může být až 15 tisíc obyvatel, dále Smíchovské nádraží, Rohanské nábřeží, Nová Ruzyně a další.

„Praha tímto dokumentem říká, že chce byty systematicky budovat, udržovat a provozovat – a to vše s důrazem na profesionalitu a efektivitu, jako je standardem v úspěšných městech v našem sousedství, například ve Vídni či v Mnichově.  Cílem není postavit najednou celé nové sídliště jako v 70. letech, ale promyšlený a soustavný rozvoj bytového fondu, který bude sloužit jak učitelům, zdravotníkům, záchranářům a dalším profesím nezbytným pro chod města, tak k zajištění důstojného bydlení pro rodiny i jednotlivce ohrožené bytovou nouzí. Končí éra prodávání pozemků bez plánu, co na nich vyroste, a začala dlouhodobá a systematická práce na rozvoji městského bydlení.“ dodává předseda Výboru pro bydlení Zastupitelstva hlavního města Prahy Pavel Zelenka (PRAHA SOBĚ).

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky byty, bydlení, sociální, Praha, Airbnb, pozemek, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Evropa, TOP 09, Starostové a nezávislí, Spojené síly pro Prahu, Petr Hlaváček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce do roku 2030 ročně postavit 9 tisíc nových bytů a omezit počet bytů pro Airbnb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.