Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kongresové centrum se nad Nuselským údolím tyčí již 40 let. Původně bylo určeno pro sjezdy strany

Na hraně Nuselského údolí vyrostla na přelomu 70. a 80. let bílá budova pojmenovaná tehdy Palác kultury. Brány nynějšího Kongresového centra Praha (KCP) poprvé otevřel komunistický prezident Gustáv Husák, a to 2. dubna 1981. Jako první akci jen pár dní po slavnostním přestřihnutí pásky přivítal XVI. sjezd vládnoucí komunistické strany, která tehdy slavila 60. výročí založení. KCP prošlo v minulých letech několika rekonstrukcemi. V září 2000 se zde konalo 55. zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a o dva roky později summit Severoatlantické aliance (NATO).

Symbol socialistické Prahy, Lidojem i Pakul

Praha dostává... kulturní stánek takové krásy a velikosti, jakých je jen málo v Evropě i na celém světě,“ řekl při otevření šéf pražských komunistů Antonín Kapek. Dobový tisk zase psal o „symbolu socialistické Prahy“. Pražané brali taková prohlášení s rezervou a budova dostala nelichotivou přezdívku „Lidojem“, v lepším případě se jí říkalo „Pakul“. Na druhou stranu neváhalo 110 tisíc zvědavců v půli dubna 1981 čekat hodinové fronty, aby si mohli novinku pražského panoramatu prohlédnout i zevnitř.

Z architektonického hlediska je dnešní Kongresové centrum podle odborníku kopií obdobné stavby, která vyrostla v polovině 60. let v západoněmeckém Hamburku. To připustil také jeden z autorů paláce Jaroslav Trávníček, který před lety řekl, že se s kolegy vědomě drželi osvědčených postupů. „Bůhvíjaký výplod architektury to není, ale ať mi nikdo neříká, že je to špatná koncepce,“ bránil Trávníček své dílo.

Návrh z Vojenského projektového ústavu (VPÚ), podle kterého se stavělo, přitom původně komise nevybrala. Přednost zprvu dostala práce Projektového ústavu hlavního města Prahy. „Jenže naše vítězství se nepředpokládalo, a tak se uspořádala další kola,“ vzpomínal architekt Jan Bočan. „Abychom nevyhráli, musel nakonec odstoupit předseda poroty,“ řekl architekt, který byl podepsán například pod projekty ambasád v Londýně a Stockholmu.

Důvody pro ovlivnění tehdejší soutěže je možné hledat nejspíše v politice. „Vojáci byli pro stranu přijatelnější. Automaticky se předpokládalo, že tvůrci Paláce kultury dostanou cenu Klementa Gottwalda, a my jsme ani nebyli ve straně. Bez toho to tenkrát nešlo...,“ povzdechl si také Bočan. Zároveň ale dodal, že vynucené pokračování soutěže mělo i přes předem očekávatelný výsledek také pozitivní dopady, protože přimělo autory z VPÚ ke zlepšení jejich návrhu.

Stavba trvala pět let, po roce 1989 se složitě hledalo její uplatnění

Budova, o jejíž výstavbě rozhodla vláda v únoru 1975, začala na okraji Nuselského údolí vyrůstat v roce 1976 - hotová byla tedy za pět let. Sjezdy komunistické strany, pro které byl hlavně určen, ale nakonec Palác kultury hostil jen dva a po roce 1989 se složitě hledalo jeho další uplatnění. Několik let v části Kongresového centra sídlila televize Prima, v přízemí byla dokonce prodejna automobilů a v hlavním sále se hrál muzikál Dracula.

Většinovým vlastníkem KCP je od roku 2014 stát prostřednictvím ministerstva financí, menšinovým hlavní město Praha s podílem 45,65 procenta.

Výrazným impulzem se pro budovu nakonec stalo zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které hostila v září 2000 a před nímž prošla modernizací. O dva roky později pak v prostorách určených pro komunistické vládce Československa jednali také nejvyšší představitelé Severoatlantické aliance. Přestavba z konce 90. let přišla na tři miliardy korun, poté následovaly další rekonstrukce. Součástí KPC je nyní například i hotel Holiday Inn PCC.

KCP pravidelně hostí nejrůznější kongresy, v jeho sálech se pořádají i kulturní představení. Zrekonstruovaný Kongresový sál se dokonce může rovnat nejlepším koncertním síním světa. Z důvodu pandemie a vládních opatření ale muselo centrum od loňského března řadu akcí zrušit.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto praguecc.cz

Štítky ČR, stavby, Praha, kongresové centrum, Nuselské údolí, Kongresové centrum Praha, NATO, Mezinárodní měnový fond, Světová banka, Gustáv Husák, Jan Bočan, Antonín Kapek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kongresové centrum se nad Nuselským údolím tyčí již 40 let. Původně bylo určeno pro sjezdy strany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.