Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bude Praha nakupovat vakcínu sama? Zastupitelé to nevyloučili

Pražský magistrát nevyloučil možnost, že by v budoucnu sám mohl nakupovat vakcínu proti covidu-19. Zastupitelé na jednání téměř tři hodiny diskutovali o nabídce firmy Fatrade prodat metropoli 400.000 dávek vakcíny AstraZeneca za 135 milionů korun. Městská rada ji neschválila ani neprojednala, opozice však kritizovala to, že se jí magistrát vůbec zabýval. Padl návrh, aby se podobnými nabídkami město v budoucnu už nezabývalo, který však předkladatel stáhl, a zastupitelé nakonec neodhlasovali nic.

Vakcína za cenu až pětinásobnou, než je běžná cena za dávku

Zástupci opozice kritizovali fakt, že vedení města o nákupu vakcíny od firmy Fatrade vůbec uvažovalo, a to za cenu zhruba čtyř- až pětinásobnou, než je běžná cena za dávku. Tisk o schválení nákupu, který měl jít původně na pondělní radu, podle nich neměl vůbec vzniknout a magistrát se neměl nabídkou zabývat, protože vakcínu mají na základě evropské dohody státy dostávat jen z nákupů na úrovni EU. Upozornili také na to, že město mělo už v minulosti s firmou problémy v souvislosti s objednávkou respirátorů.

Radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě) řekla, že dostala informaci o nabídce v pátek večer a na pondělní jednání rady ji nakonec po víkendovém zhodnocení rizik a projednání s koaličními partnery nezařadila. Pražský koordinátor očkování a zároveň šéf magistrátního odboru zdravotnictví Martin Ježek uvedl, že nabídka působila věrohodně a ministerstvo zdravotnictví ani výrobce sice nákupy od jiných firem důrazně nedoporučují, ale nelegální nejsou. Dodal, že žádnou jinou obdobnou nabídku magistrát neobdržel.

Zastupitelé se této možnosti nechtějí vzdát

Předseda zdravotnického výboru Miloš Růžička (STAN) navrhl usnesení, podle kterého by se magistrát do budoucna vzdal vlastních nákupů vakcíny. Z další debaty však vyplynulo, že se koaliční ani opoziční zastupitelé nechtějí této možnosti vzdát pro případ, že by se situace změnila. I členové opozice se vyjádřili v tom smyslu, že vlastně proti zvažování podobných nabídek nic nemají, ale chtějí o nich být informováni. Růžička proto návrh stáhl a zastupitelé po třech hodinách debaty neodhlasovali nic.

Zástupci Chytré karantény v neděli na twitteru uvedli, že dodávky vakcíny od firmy AstraZeneca do ČR budou omezeny o 40 procent. V sobotu informovali o tom, že pro celou EU budou dodávky omezeny o 73 procent. Některé evropské země, například Německo, Francie, Itálie, Dánsko či Rakousko, očkování touto látkou zastavily kvůli podezřením na vážné vedlejší účinky, například krevní sraženiny. Česká vláda žádná podobná opatření neavizovala. V Praze se vakcína využívá pro očkování praktickými lékaři, kteří si stěžují na její nedostatek.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky zastupitelstvo, koronavirus, Praha, očkování, vakcína, magistrát, rada, AstraZeneca, Pražský magistrát, Evropská unie, Miloš Růžička, Milena Johnová, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude Praha nakupovat vakcínu sama? Zastupitelé to nevyloučili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.