Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Počet turistů v Praze loni meziročně klesl o 73 procent. Na vině je koronavirus

V loňském roce zavítalo do metropole kvůli pandemii koronaviru 2,18 milionu turistů. To je 27 procent počtu z roku 2019. Na druhou stranu meziročně vzrostl počet tuzemských turistů o 16 procent na 700 tisíc. Do Prahy přijelo nejvíce zahraničních turistů z Německa. Právě turismus patří mezi pandemií nejpostiženější odvětví. Město na jeho podporu loni dalo přes 120 milionů korun.

Vzrostl počet domácích turistů

Jediný nárůst zaznamenal turistický ruch v počtu domácích turistů v letních měsících. Ty do města lákal magistrát spolu s Prague City Tourism (PCT) kampaní V Praze jako doma, při které dostávali turisté při ubytování různé benefity. Podle PCT lze domácí turismus obnovit rychleji než ten zahraniční.

V rámci naší nové strategie se chceme více zaměřit na domácí trh, takže mírné zvýšení u příjezdu domácích turistů vnímáme pozitivně. Pomohl tomu i program V Praze jako doma, který běžel od půlky minulého roku. V současné době jednáme s městem o možném obnovení programu během roku,“ uvedl předseda představenstva PCT František Cipro.

Turisté začali ubývat již během února

Druhou nejpočetnější skupinou byli po tuzemských turistech cestovatelé z Německa, dále z Polska a ze Slovenska. „Tradičních návštěvníků z Ruska a Velké Británie začalo ubývat už během února. Do Prahy jich přijelo pouhých 200 tisíc oproti více než 800 tisíc v roce 2019,“ uvedla mluvčí PCT Klára Malá.

Kvůli nepříznivému vývoji pandemie se cestovní ruch propadl také v posledním čtvrtletí 2020, a to meziročně až o 93 procent. Tento propad byl srovnatelný s tím ve druhém kvartálu loňského roku, tedy v období od dubna do června.

Magistrát na grantech letos turismu rozdá 17,91 milionu korun

Koronavirová situace a protiepidemická opatření budou ještě nějaký čas držet turistický ruch v nedobrovolné hibernaci. Jakmile to situace umožní, napřeme za město všechny síly, abychom přivedli turismus co nejrychleji opět k životu,“ uvedla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Magistrát letos rozdá na grantech v cestovním ruchu 17,91 milionu korun, což je méně, než kolik mělo město vyčleněno pro loňský rok. Většina peněz půjde na pořádání kongresů a konferencí, a to asi 14,2 milionu korun. Zbylé peníze jsou určené na akce s celostátním nebo mezinárodním významem.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, turistika, koronavirus, Praha, 2020, turisté, pokles, turismus, Německo, pandemie covidu-19, cestovní ruch, magistrát, Pražská informační služba, František Cipro, Hana Třeštíková, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet turistů v Praze loni meziročně klesl o 73 procent. Na vině je koronavirus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.