Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jů a Hele slaví narozeniny. Plyšáci s hlasy Jiřího Lábuse a Oty Jiráka baví děti již čtyřicet let

Je to přesně čtyřicet let, kdy se 4. ledna 1981 v tehdejší Československé televizi poprvé objevila dvojice plyšových postaviček Jů a Hele. Dvojice každou neděli uváděla dětský pořad Studio Kamarád a řešili spolu s dětmi různé problémy. Jů a Hele byli inspirováni americkými muppets (loutkovými) show. Autorem postaviček je kreslíř a výtvarník Stanislav Holý. Hlasy jim propůjčili Jiří Lábus a Milan Neděla, kterého později vystřídal Ota Jirák.

Postavičky Jů a Hele byly během let doplněny ve vysílání například zlým Mufem, samolibým Harrym Šoumenem či všetečnou Tryskomyší.

Výtvarník Stanislav Holý i dramaturg Jiří Chalupa

Úspěch tehdejšího Studia Kamarád trval několik let. A stáli za ním především dramaturg Jiří Chalupa, který napsal také scénáře k pohádkám Princové jsou na draka či Co takhle svatba, princi?, dále Anna Jurásková a Miloslav Doubrava. Autorem postaviček Jů a Hele je kreslíř a výtvarník Stanislav Holý, který byl také výtvarníkem titulků k filmu Jak svět přichází o básníky.

Ahoj kamarádi, máme vás rádi.“

Jů má štíhlou zelenou postavu, Hele je naopak zavalitý a žlutý. Plyšákovi Jů propůjčil hlas Jiří Lábus a plyšákovi Hele nejdříve Milan Neděla, kterého zrhuba za rok vystřídal Ota Jirák. Oba plyšáci se vzájemně oslovují kolego a hovoří o sobě ve středním rodě. Jů a Hele si při moderování s dětskými diváky povídají.

Postavičky Jů a Hele se úplně poprvé na obrazovce představily již 19. října 1980 ve Studiu A. Od následujícího začátku roku pak pravidelně vysílaly každou neděli.

Na konci osmdesátých let se dvě oblíbené postavičky z obrazovky vytratily, v devadesátých letech se na čas na obrazovky vrátily, a to v pořadech Ahoj, děti, Jůhele neděle a Hřiště 7. Studio Kamarád pak bylo znovu obnoveno v roce 2011.

Podle kreativního producenta Luďka Horkého Studio Kamarád docílilo úspěchu především novým formátem, který byl po výtvarné stránce nadčasový a inspiraci našel v americké The Muppet Show a v Sezamové ulici. Jů a Hele si podle něj dokážou popularitu udržet hlavně díky tomu, že se přizpůsobí dnešní době a dětem, kterým je pořad primárně určen, jsou rovnocennými partnery.

Jejich rozloučení na konci každého pořadu pak zní: „Ahoj kamarádi, máme vás rádi.“

Ohodnoť článek

Foto Česká televize

Štítky kultura, televize, děti, Jů a Hele, Studio Kamarád, Jiří Lábus, Ota Jirák, Stanislav Holý, Milan Neděla, Československá televize, Jiří Chalupa, Anna Jurásková, Luděk Horký, Princové jsou na draka, Jak svět přichází o básníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jů a Hele slaví narozeniny. Plyšáci s hlasy Jiřího Lábuse a Oty Jiráka baví děti již čtyřicet let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.