Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražské náplavky dostanou svou vlastní turistickou známku. Prodávat ji budou přímo převozníci

Podobně jako další tisíce míst v Česku budou mít také pražské náplavky u Rašínova a Hořejšího nábřeží svou vlastní turistickou známku. Od Nového roku ji budou prodávat převozníci mezi Smíchovem a Vyšehradem.

Dřevěné turistické známky jsou více než dvacet let oblíbeným suvenýrem českých turistů a výletníků. Mohou si je odvézt z návštěv historických a přírodních pmátek nebo jiných míst po celé zemi.

Známky budou prodávat převozníci

Na seznam lokalit, kde je možné zakoupit turistickou známku, se nově zařadí také náplavky u Rašínova a Hořejšího nábřeží.

Turistické známky si již od Nového roku budou budou moct lidé koupit u převozníků přímo na loďkách mezi Vyšehradem a Smíchovem.

Náplavky jako místo kulturního vyžití

Pražské náplavky jsou svojí podobou i rozsahem ojedinělou památkou v České republice. V posledních letech se je navíc daří dále zvelebovat, k čemuž přispělo zejména zpřístupnění kobek v nábřežních zdech. V nich nyní fungují galerie, kavárny nebo dokonce pobočka Městské knihovny v Praze. Náplavky se tak staly místem pro kulturní a společenské vyžití Pražanů i návštěvníků města. Zavedením striktních pravidel pro jejich provoz však zároveň myslíme i na obyvatele žijící v okolí,“ říká pražský radní pro oblast majetku Jan Chabr.

Známky bude mít Valdštejnský palác, Starý židovský hřbitov i Státní opera

Proces získání známky úspěšně absolvovaly náplavky letos v létě. Rozhodovali o nich sami sběratelé a jejich nominaci schválili. Z dalších pražských zajímavostí letos uspěl také Valdštejnský palác a jeho přilehlé zahrady na Malé Straně, Starý židovský hřbitov v Josefově nebo Státní opera.

Turistické známky o průměru šest centimetrů a tloušťce jeden centimetr vydává v Česku od roku 1998 společnost Turistické známky sídlící v Rýmařově. Dosud už bylo vydáno 2670 známek vztahujících se k zajímavým místům především u nás. V menší míře si lze koupit i známky v dalších evropských zemích či dokonce v USA. 

Jsem velice rád, že se nám podařilo, a to  zejména díky hlasování fanoušků náplavek, získat turistickou známku pro Pražské náplavky a stát se tak součástí jedné z  největších turistických organizací v České republice. Náplavky na Rašínově a Hořejším nábřeží se tak zařadily mezi oficiální výběr těch nejzajímavějších míst v Česku, která stojí za to navštívit.  Věřím také, že nám toto ocenění unikátnosti dané lokality pomůže rozšířit povědomí o náplavkách mezi stávající i nové návštěvníky. Ty všechny, jak pevně doufám, uvítáme v nadcházející sezoně už v plné síle,“ doplňuje kurátor pražských náplavek Petr Hozman.

Pražské náplavky původně sloužily jako překladiště kmenů stromů, písku, ledu i dalšího materiálu. Současnou podobu dostaly až ve druhé polovině 19. století v rámci nové výstavby na nábřežích. Tehdy vznikly společně s kamennými nábřežními zdmi a mosty přes Vltavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto prague.eu

Štítky náplavky, Praha, společnost, turistická známka, náplavka, Česko, Smíchov, Vyšehrad, Městská knihovna v Praze, Jan Chabr, Starý židovský hřbitov v Praze Josefově, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské náplavky dostanou svou vlastní turistickou známku. Prodávat ji budou přímo převozníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.