Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Veletržní palác se po katastrofickém požáru a desítky let trvající rekonstrukci jako chrám umění otevřel před 25 lety

Veletržní palác je typickým příkladem meziválečné funkcionalistické architektury, ale svému původnímu plánu, tedy pořádání veletrhů a výstav, sloužil jen krátce. V polovině 70. let došlo v budově k ničivému požáru a dokonce se uvažovalo o jeho zboření. Palác však nakonec nalezl uplatnění jako sídlo sbírky moderního a současného umění Národní galerie. Po rekonstrukci se veřejnosti otevřel přesně před 25 lety, tedy 13. prosince 1995.

Veletržní palác s osmi nadzemními a dvěma podzemními podlažími nabídl výstavní sály a kinosál. V nejvyšším patře se nacházela kavárna a restaurace s výhledem na Prahu.

Největší stavba svého typu na světě

Palác byl postaven podle návrhu architektů Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla, a to pro společnost Pražských vzorkových veletrhů. Jeho výstavba probíhala v letech 1925 až 1928 a byl jednou z prvních funkcionalistických staveb v Praze. S podlahovou plochou 13 500 metrů čtverečních byl v té době největší stavbou tohoto typu na světě. Ve své době udivil rozlehlostí a koncepcí i racionálním pojetím.

Smutná úloha budovy za druhé světové války

Veletržní palác byl po roce 1939 spolu s přilehlým prostranstvím využíván nacistickými okupanty jako shromaždiště pro židovské občany před transportem do koncentračních táborů.

Po druhé světové válce se stal palác sídlem několika společností, které se zabývaly zahraničním obchodem. Význam paláce jako místa pořádání veletrhů tak začal na konci 40. let upadat. V srpnu 1974 zde došlo k ničivému požáru, který budovu téměř zničil. Škoda byla vyčíslena na stovky milionů tehdejších korun. V roce 1976 bylo rozhodnuto o jeho rekonstrukci. O dva roky později palác získala Národní galerie a s opravami se začalo až o devět let později.

Kompletní opravy se budova dočkala až v 90. letech

O přetvoření Veletržního paláce v reprezentativní sídlo moderního umění se zasadil tehdejší ředitel Národní galerie Jiří Kotalík. Budova byla kompletně opravena až v 90. letech 20. století.

Provoz stavby je však i dnes velmi nákladný. Již několik let se rovněž připravuje nezbytná rekonstrukce této dominanty Holešovic.

Ohodnoť článek

Foto ngprague.cz

Štítky historie, Veletržní palác, Holešovice, požár, rekonstrukce, veletrh, Národní galerie v Praze, palác, umění, chrám, druhá světová válka, Praha, architektura, Josef Fuchs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veletržní palác se po katastrofickém požáru a desítky let trvající rekonstrukci jako chrám umění otevřel před 25 lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.