Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cenu náměstka primátora Hlavního města Prahy Patria Nostra 2020 získala obnova Lítožnického rybníka

Ve středu 9. prosince odpoledne se na Magistrátu hlavního města Prahy na Mariánském náměstí slavnostně předávala Cena náměstka primátora Hlavního města Prahy Patria Nostra 2020. Ocenění získala akce obnovy Lítožnického rybníka v pražské části Dubeč. Cenu předával náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlubuček (STAN).

Odbor ochrany životního prostředí hlavního města Prahy získal ocenění za příkladný investiční a architektonický počin pro rozvoj venkova kraje v letech 1990 – 2020 díky práci na obnově Lízožnického rybníka.

Obnovu Lítožnického rybníka v pražské části Dubeč si vyžádal havarijní stav tří litožnických rybníků. Práce na obnově začaly v roce 2016 a při odbahnění Nového rybníka a následném archeologickém výzkumu bylo na dně objeveno rozsáhlé germánské osídlení, neolitické hroby i části středověké vesnice.

Slavnostní akt se letos kvůli nemoci covid-19 a nařízeným hygienickým a epidemiologickým opatřením konal ve velmi komorní atmosféře.

„Obnova Lítožnického rybníka je naprosto skvělá akce, která může býz vzorem pro to, jak bychom se měli v rámci Prahy nebo republiky chovat k přírodě. Chtěl bych vyzvdvihnout především meandrování řeky Říčanky, které se podařilo včetně tůní, a tak zadrží vodu v krajině. Díky tomuto opatření se do okolí rybníka nastěhovali čolci, žáby, hmyz a například i ledňáčci,“ pověděl Petr Hlubuček.

Bylo vybudováno nové výpustní zařízení, opravena hráz, vystavěn boční bezpečnostní přeliv. Aby mohl být rybník obnoven téměř v původní výměře, byla dostavěna chybějící část hráze v západní části rybníka. S obnovou byla provedena i výstavba cestní sítě, tůní a výsadby zeleně.

Lítožnický rybník Hlubuček označil za brownfield několika rozpadlých rybníků. „Získali jsme tímto velikou vodní plochu, která zadrží vodu v krajině, má rekreační potenciál a nadšení jsou i rybáři.“

Z rukou Ing. Petra Hlubučka ceny převzali ředitel odboru ochrany prostředí Hlavního města Prahy RNDr. Štěpán Kyjovský a za Ekotechnik-Inženýring s.r.o. Ing. Jiří Jílek, kterému na místě Hlubuček poděkoval. „Pan Jílek tvoří stavby na území hlavního města vždy s grácií a tímto bych mu chtěl velmi poděkovat.“ Oceněny byly i společnosti Envicons s.r.o. a SINPPS s.r.o.

Rybníků v majetku hlavního města je v současné chvíli více než sto. „Jsem za to velmi rád, na všech postupně děláme revitalizace včetně bezpečnostních přelivů nebo oprav hrází. Rekreační efekt, který tyto opravy mají, je výrazným bonusem pro obyvatele,“ uzavřel Hlubuček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Patria Nostra, ceny, ocenění, Petr Hlubuček, Praha, rybník, hlavní město, Dubeč, Starostové a nezávislí, Pražský magistrát, Mariánské náměstí (Praha), Jiří Jílek, Nový rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu náměstka primátora Hlavního města Prahy Patria Nostra 2020 získala obnova Lítožnického rybníka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.